Logo_minister-3.jpg
Situația rămâne tensionată în Ucraina. În această noapte, luptele au continuat în orașele Kiev, Jâtomir, Herson, Izium, Ohtîrca. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina, specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

8.40. Banca Mondială anunță ca a oprit toate programele din Rusia și Belarus cu efect imediat. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă.

8.14. Ministerul Apărării al Ucrainei informează despre situația actuală.

# În direcția Slobojansk, armata rusă desfășoară o operațiune ofensivă în zonele așezărilor Zolocev, Harkov, Balakleia, încercând să continue ofensiva în direcția Lozovo. Armata are urgent nevoie de a reface echipamentul și personalul pierdut.

# În direcția Donețk, continuă operațiunile ofensive în zonele așezărilor Novîi Aidar, Volnovaka și Mariupol. Scopul principal privind capturarea Mariupolului și accesul la granița administrativă a regiunilor Donețk și Lugansk, nu a fost atins.

# În direcția Tauride, după regruparea și introducerea unei părți din rezervele operaționale, armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pe direcția Nikolaev – Voznesensk.

# În Zona Operațională Marea Neagră, grupurile de nave ale Flotei Mării Negre continuă să tragă asupra navelor civile și să captureze marinari.

# O parte din forțele armate ruse continuă operațiunile în zonele așezărilor Energodar, Vasilievka, Tokmak, Novopetrovka. Ofensiva armatei ruse continuă cu scopul de a ajunge la periferia Zaporojie și Mariupol.

8.10. Un milion de refugiați au plecat din Ucraina în țările vecine de la începutul invaziei ruse. Datele au fost prezentate de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

8.02. În urma bombardamentelor, Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” din orașul Harkov a fost avariată. Au fost sparte ferestre, vitralii, iar decorația catedralei a fost deteriorată. Oamenii din interiorul catedralei nu au fost răniți, transmite serviciul de presă al Episcopiei Harikov.

7.57. O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina a murit în timpul bombardamentelor de la Harikov din 1 martie. Despre decesul acesteia a anunțat secretariatul OSCE din Viena.

„Marina (Fenina) a fost ucisă în timp ce făcea provizii pentru familia sa într-un oraș care a devenit o zonă de război. În Harikov și în alte orașe și sate din Ucraina, rachetele, obuzele și rachetele lovesc clădirile rezidențiale și centrele orașelor, ucigând și rănind civili nevinovați – femei, bărbați și copii deopotrivă”, se arată în comunicat.

7.46. Orașul Sumî a fost atacat de rachete ruse. În urma acestui atacat, cinci persoane au fost rănite. Acest lucru a fost anunțat de către șeful administrației regionale de stat a regiunii Sumî, Dmitri Jivițchii, care a publicat și fotografii de la fața locului.

7.35. Două coperți de ziare au ajuns virale în spațiul online. Pe acestea este reflectată situația din Ucraina.

Ziarul de satiră din Franța Charlie Hebdo a ales pentru coperta sa a ediție din 2 martie o caricatură în care apare Putin.

Revista Time a ales să imprime pe coperta sa cuvintele rostite de Zelenski – „Життя переможе смерть, а світ – темряву” (Viața va învinge moartea, iar lumea va învinge întunericul). Ediția revistei care va ieși de sub tipar pe 14 martie conține un interviu cu președintele ucrainean.

7.21. Oamenii din întreaga lume au creat o petiție în care cer de la NATO închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei. Petiția a adunat deja peste un milion de semnături.

7.19. „Rusia a pierdut aproape 9 000 de soldați într-o săptămână”, a declarat comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei Volodâmâr Zelenski.

Urmărește noua declarație a președintelui ucrainean în acest videoclip.

6.57. Rada Supremă a Ucrainei informează despre pierderile armatei ruse din perioada 24 februarie-2 martie. De la începutul atacului, Rusia a pierdut 5 840 de oameni, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 211 tancuri și alte echipamente.

6.34. Primarul orașului Izium, regiunea Harkov, Volodâmâr Matsokin, a anunțat despre un atac asupra orașului. Armata rusă a bombardat o clădire și o casă privată, la ora 23.59, iar în ruma atacului au fost raportate opt morți, doi dintre care sunt copii.


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 2 martie le puteți vedea AICI!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 1 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Lugansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Preluat de la: diez.md