razboi-ucraina.jpg
Situația rămâne tensionată în Ucraina, iar spre dimineață, trupele ruse au reluat bombardamentele asupra Kievului și asupra orașului Harkov. În aceste momente, toată lumea așteaptă rezultatul negocierilor dintre partea ucraineană și partea rusă. Acestea au fost programate pentru dimineața de astăzi. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

8.39. Japonia se alătură sancțiunilor împotriva Rusiei. Premierul nipon, Fumio Kishida, a scris pe pagina sa de Twitter că invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a dreptului internațional. Astfel, Japonia anunță că va îngheța activele oficialilor guvernului rus, inclusiv a președintelui Putin și că va participa la excluderea anumitor bănci rusești din SWIFT.

Totodată, oficialul a mai anunțat că va oferi 100 de milioane de dolari pentru asistență umanitar de urgență.

8.20. Armata rusă a încălcat dreptul internațional umanitar și a lansat o lovitură cu rachete asupra clădirilor rezidențiale din orașele Jîtomîr și Cernigău. Despre aceasta anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

8.14. Armata IT ucraineană invită profesioniști talentați din întreaga lume să se alăture luptei împotriva Rusiei pe frontul cibernetic. Toate sarcinile operaționale apar aici.

„Dezvoltatori, specialiști cibernetici, designeri, copywriteri, marketeri, targetologi etc., alăturați-vă nouă! Suntem deja vreo 200 000! Și am închis deja zeci de site-uri rusești și diverse resurse”, se arată într-o postare făcut de Rada Ucraineană.

8.00. „Platforma pentru negocieri este pregătită”, se arată într-un anunț publicat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Belarus. În următoarele clipe urmează întâlnirea delegațiior din Rusia și Ucraina pnetru a negocia încetarea războiului din Ucraina.

МИД Беларуси

7.45. The Times relatează că peste 400 de mercenari ruși din grupul Wagner se află, în prezent, la Kiev la comanda Kremlinului. Aceștia au sarcina de a asasina președintele Zelenski, pe membrii cabinetului de miniștri și de a pregăti terenul pentru preluarea orașului sub controlul Rusiei.  

Despre prezența acestei formațiuni militare private la Kiev a devenit cunoscut guvernului ucrainean sâmbăta trecută, iar câteva ore mai târziu Kievul a anunțat „ora marțială” pentru a curăța orașul de sabotorii ruși. Atunci primarul Vitali Kliciko i-a avertizat pe locuitorii orașului că toți cei care vor apărea pe stradă vor fi considerați sabotori.

7.34. Mai multe celebrități internaționale și-au arătat susținerea față de Ucraina. La lista acestora s-a adăugat Kim Kardashian și Dua Lipa.

7.27. David Arakhamia, șeful fracțiunii Partidului Servitorul Poporului, care va reprezenta partea ucraineană în negocierile cu Rusia la granița ucraineană-belarusă din 28 februarie, și-a exprimat poziția: „Negocierile vor merge fie în direcția de care are nevoie Ucraina, fie în direcția navei de război rusească”, a scris el pe Facebook. În comentarii, el a explicat: „Vom asculta propunerile. Și apoi vom discuta dacă merită sau nu”.

Negocierile sunt preconizate să înceapă în dimineața zilei de 28 februarie.

7.20. Turiștii ruși care se află în Europa vor fi aduși acasă prin zboruri tranzit prin țări terțe precum Emiratele Arabe Unite, Egipt și Turcia. Un anunț în acest sens a fost făcut de vicepreședintele Uniunii Ruse a Industriei Călătorii, Dmitri Gorin pentru ria.ru.

„Din cauza închiderii traficului aerian, tur-operatorii împreună cu Rosturism hotărăsc acum problema transportului a 400 de turişti independenţi şi organizaţi din Budapesta, Ungaria, 500 de turişti organizaţi din Bulgaria şi aproximativ 200 din Madeira, Portugalia”, a spus Gorin.

7.13. Cursul rublei a coborât la minimul istoric. Azi dimineața, rușii puteau cumpăra un euro la 132 de ruble, iar un dolar – până la 117 ruble.

Tranzacționarea la Bursa de Valori din Moscova se va deschide nu mai devreme de ora 15.00, decizia de deschidere a acesteia urmând a fi luată de Banca Centrală înainte de ora 13.00.

Din cauza sancțiunilor impuse de SUA și UE, câteva bănci rusești au fost deconectate de la sistemul internațional SWIFT și înghețarea activelor Băncii Centrale, scrie TV Rain.ru.

7.07. Forțele Armate Ucrainene comunică că situația de la Kiev este sub control ucrainean. Trupele ruse au încercat de mai multe ori să treacă prin apărarea Kievului, însă toate încercările au eșuat.

7.00. Centrul Anti-Dezinformare confirmă că ucrainenii din Legiunea Străină Franceză vor merge în Ucraina cu muniție plină.

„Legiunea Străină Franceză, formată din soldați cu înaltă calificare, le permite ucrainenilor care doresc să-și protejeze patria mamă să se întoarcă în Ucraina. Ei își vor putea lua muniția completă. Președintele Ucrainei a mai informat că Ucraina va forma un batalion suplimentar de apărare teritorială pentru soldații internaționali”, se arată într-un comunicat emis de Rada din Ucraina.

6.30. În timpul ofensivei trupelor ruse din centrul regional Ivankov, regiunea Kiev, a ars muzeul de istorie locală, unde erau depozitate aproximativ două duzini și jumătate de lucrări ale artistei cu renume mondial Maria Primachenko. Acest lucru a fost anunțat în noaptea de 28 februarie de directoarea Rezervației istorice și culturale Vîșhorod, Vlada Litovchenko.

Влада Литовченко

6.27. Președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski, în timpul unei conversații cu premierul britanic Boris Johnson, a declarat că următoarele 24 de ore vor fi decisive în lupta împotriva invaziei ruse, scrie currenttime.tv.

Serviciul de presă al șefului guvernului britanic a raportat că Boris Johnson a numit rezistența poporului ucrainean curajoasă și a promis „asistență de apărare din partea Marii Britanii și a aliaților”.

6.16. În centrul orașului Cernigău, o rachetă a lovit o clădire de locuințe, potrivit Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale al Ucrainei. Un incendiu a izbucnit la cele două etaje inferioare. Nu există încă informații despre victime.

Держспецзв’язку


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie le puteți vedea AICI!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Lugansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Preluat de la: diez.md