ucraina-război3.jpg
Atacurile rușilor asupra Ucrainei au continuat pe tot parcursul nopții. Situația este complicată la Kiev, acolo unde ore la rând au loc împușcături și explozii. La momentul de față, în țara vecină este adoptată legea marțială. Toate aceste acțiuni au început pe24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina, specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

6.37. Deputatul Dumei Stat din partea Partidului Comuniștilor al Federației Ruse a scris pe canalul lui de Telegram că războiul din Ucraina trebuie urgent terminat. Eu am votat recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk pentru ca să fie pace, nu pentru ca să fie război. Am votat pentru ca Rusia să devină scut de apărare și pentru ca Donbasul să nu fie bombardat și nici Kievul.” Matveev este al doilea deputat PCRF care a criticat operațiunea militară rusă în Ucraina.

6.24. O alertă aeriană a fost anunțată în Luțk, Rovno și Lvov. În Harkov, se aud sunetele bombardării. La Kiev, la stațiile de metrou Beresteyskaya, Shulyavskaya și Universitet, poliția a coborât obloanele „până când situația amenințătoare este eliminată”, transmite currenttime.tv.

5.43. Mass-media ucraineană, care citează locuitorii din Kiev, comunică despre împușcături în centrul capitalei, pe strada Bogdan Hmelnițki.

5.15. Autoritățile din orașul Vasilkov au comunicat pentru canalul „1+1” că strada centrală a orașului este bombardată. Sunt morți și răniți – numărul lor exact este încă necunoscut. Orașul este situat la aproximativ 30 km de Kiev.

4.40. Potrivit Reuters, la granița dintre Belarus și Ucraina se află aproximativ 150 de unități presupuse a fi echipament militar rusesc. Agenția a lansat imagini din satelit despre în care se presupune că apar orașele Mazyr și Chojniki, care sunt situate în sudul Belarusului – la 30 km de granița cu Ucraina, transmite currenttime.tv.

4.23. Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale al Ucrainei raportează „ostilități active” la Kiev.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să păstreze calmul, să nu părăsească adăposturile, să se adăpostească imediat într-un adăpost anti-bombă la sesizare, iar dacă sunt acasă, să nu meargă la ferestre și să nu iasă la balcoane.


Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Lugansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Preluat de la: diez.md