gettyimages-1148401691-7a4113b5cb2ec3c3e2cb2ff4b70d5a7ed51d2b7a-s800-c85-1.jpg
Lansarea New Shepard este programată pentru astăzi, ora 16.00, ora Republicii Moldova, iar călătoria va dura 11 minute. Ziua evenimentului a fost aleasă dinconsiderentul faptului că pe 20 iulie, în urmă cu 52 de ani, omul a aselenizat pentru prima oară pe Lună.

Jeff Bezos este primul care organizează o călătorie în spaţiu pentru pasageri. Lansarea poate fi urmărită vedea live pe site-ul www.blueorigin.com.

Mai multe detalii despre eveniment și despre pasageri găsiți aici.

<!–

–> <!–

–>

Este prima călătorie „turistică” în Spaţiu, care va duce un miliardar şi alţi 3 pasageri non-astronauţi dincolo de 100 de kilometri de la suprafaţa pământului.

În ciuda experimentelor anterioare, Bezos este de fapt primul care organizează un itinerariu în Spaţiu pentru pasagerii plătitori.

Scopul său este să depăşească această graniţă, să experimenteze absenţa gravitaţiei şi apoi să aterizeze uşor pe solul pământului. Şi să aducă acolo un grup de oameni „obişnuiţi”, fără niciun fel de pregătire.

Turismul spaţial este, de asemenea, şi proiectul Virgin Galactic al lui Richard Branson (vânzările sunt deja deschise pe site pentru a participa la viitoarele misiuni), precum şi în planurile Space X, compania lui Elon Musk, al cărei prim „zbor-vacanță” în Spaţiu (este programat pentru final al anului.

Trebuie spus că duelul dintre cei trei miliardari pionieri ai zborurilor galactice este destul de prietenoasă. Dacă Bezos l-a felicitat pe Branson chiar după aterizare, Musk a anunţat că a cumpărat deja un bilet la următorul zbor Virgin Galactic.

Călătoria va dura 11 minute

Numele ambarcaţiunii pe care va călători este New Shepard, la fel ca Alan Shepard, primul american care a intrat în Spaţiu, în 1961. După cum explică site-ul Blue Origin, este un sistem de rachete suborbital reutilizabil, creat pentru a transporta un grup de oameni dincolo de linia Kármán, deci la o altitudine de peste 100 de kilometri.

Decolarea este programată două ore mai apoi, din vestul Texasului.Noul Shepard are o înălţime de 18 metri şi este echipat cu un motor numit BE-3 care îi permite să accelereze în Spaţiu de până la patru ori viteza sunetului (Mach 4), precum şi să revină la bază, încetineşte până la 8 kilometri pe ora.

Pasagerii, maxim 6, vor fi la bordul unei capsule echipate cu ferestre mari pentru a se bucura de vedere. Odată ce ajunge la linia lui Kármán, racheta se va desprinde de capsulă şi se va întoarce la sol.

Nava spaţială – complet autonomă – va continua călătoria până la atingerea a 106 kilometri de altitudine (Branson a atins 86). Cei aflaţi la bord în acest moment vor putea experimenta absenţa gravitaţiei. Apoi, va începe coborârea uşoară spre suprafaţă şi, în cele din urmă, aterizarea datorită unui sistem cu paraşută. În total, durata experienţei este de 11 minute.

Preluat de la: diez.md