BeFunky-collage-30-scaled.jpg
Universitățile își prețuiesc istoria și cea mai mare parte a acesteia este păstrată în clădirile vechi. Aceste clădiri sunt o reamintire a muncii grele și a perseverenței de care au dat dovadă clasa intelectuală în încercarea de a construi ceea ce avem astăzi.

Multe dintre cele mai vechi universități din lume au trecut prin câteva transformări. Unele au început prin fuzionarea cu alte instituții pentru a forma școli mai mari. Este un testament al rezistenței pentru că au supraviețuit războaielor, revoluțiilor politice și altor schimbări pentru a deveni ceea ce sunt astăzi. De aceea, cele mai bune și cele mai prestigioase universități sunt, de obicei, și cele mai vechi. Ele pur și simplu au evoluat odată cu vremurile și evenimentele istorice.

Mai jos, vă prezentăm un top 10 al celor mai „bătrâne” universități.

Universitatea din Coimbra, Portugalia

<!–

–> <!–

–>

Pe locul 10 apare Universitatea din Coimbra care a fost înființată în 1290. Locația inițială a universității era capitala Portugaliei, Lisabona. Din cauza exigențelor politice, a schimbat sediul de mai multe ori înainte de a ajunge în cele din urmă la Coimbra, al treilea oraș ca mărime din Portugalia.

Universitatea are un număr aproximativ de 25 000 de studenți, iar în 2013, a fost adăugată la lista patrimoniului mondial UNESCO datorită mai multor clădiri istorice și a arhitecturii clasice a școlii.

Universitatea din Siena, Italia

Înființată în 1240, Universitatea din Siena este situată în regiunea Toscana din Italia și este o instituție recunoscută la nivel global. Se află în top 800-1 000 al celor mai bune universități din lume. Deoarece este un oraș relativ mic, numărul studenților, de aproape 20 000, alcătuiește cam jumătate din întreaga populație a orașului.

Universitatea din Napoli, Federico II, Italia

Situat în Napoli, Italia, universitatea a fost înființată prin ordinul împăratului Frederick al II-lea în 1224. În prezent, universitatea este clasată între locurile 481 și 490 în cele mai recente topuri mondiale ale universităților.

Unul dintre cei mai renumiți absolvenți ai acestei universități este teologul și filosoful Thomas Aquinas. Astăzi, universitatea este o instituție de învățământ uriașă cu aproximativ 100 000 de studenți.

Universitatea din Padova, Italia

Universitatea din Padova a fost înființată în 1222, deși există unele dovezi că universitatea a început să activeze mult mai devreme. Clasată pe 296 în lume, universitatea are un număr aproximativ de 60 000 de studenți.

De asemenea, universitatea se mândrește cu una dintre cele mai vechi grădini academice din lume, Grădina Botanică din Padova, înființată în 1545. Este de asemenea renumită pentru muzeele sale.

Universitatea din Cambridge, Marea Britanie

Universitatea din Cambridge a fost înființată în 1209. Acum este una dintre cele mai cunoscute universități din întreaga lume. Universitatea clasată pe locul 5 în lume are un număr de aproximativ 23 000 de studenți, iar aproximativ 20 % dintre ei sunt studenți internaționali.

Universitatea din Paris, Franța

Cunoscută cu numele la Sorbonne, Universitatea din Paris a fost înființată în 1160, făcând-o una dintre primele instituții terțiare din întreaga Europă. Astăzi, universitatea originală este împărțită în 13 universități independente, toate situate în diferite părți ale Parisului.

Universitatea din Salamanca, Spania

Înființată în 1134, este cea mai veche universitate din Spania și una dintre cele mai vechi din Europa.

Situată în capitala Madrid, universitatea este renumită pentru locul în care Cristofor Columb, aventurierul recunoscut, a dezvăluit pentru prima oară despre sprijinul guvernului pentru expediția sa pentru a descoperi noi lumi în Occident.

Universitatea din Oxford, Marea Britanie

Înființată în 1096, Universitatea din Oxford se evidențiază în mod clar ca școală pentru elita politică și academică din Marea Britanie.

Lista absolvenților săi include 27 de prim-miniștri, 47 de câștigători ai Premiului Nobel și una dintre cele mai mari minți ale vremurilor noastre, Sir Stephen Hawking. În prezent, universitatea este clasată pe locul 6 în lume și are o populație de aproximativ 24 000 de studenți.

Universitatea din Bologna, Italia

Înființată în 1088, universitatea s-a concentrat doar pe programele de doctorat și de cercetare până recent. Acum, are diferite programe în toate disciplinele și un număr aproximativ de 85 000 de studenți, o treime dintre aceștia fiind studenți postuniversitari. Universitatea se află pe locul 188 în topul celor mai recente clasamente universitare.

Universitatea Al-Azhar, Egipt

Deși a obținut statutul de universitate în 1961, Al-Azhar a fost înființată de fapt în 970, în Cairo, Egipt ca centru de învățare islamică. Școala a supraviețuit mai multor răsturnări politice, dintre care cea mai gravă a fost distrugerea a circa 100 000 de texte științifice.

Astăzi, Universitatea Al-Azhar este o școală cu o programă modernă care oferă cursuri în diferite specializări. Acesta este clasată între locurile 801 și 1 000 în clasamentul mondial al universităților.

Preluat de la: diez.md