postura-dantura.jpg

Stomatologia nu se rezumă doar la dinți și gingii, ci la sănătate din toate punctele de vedere. Dacă la capitolul sănătății orale stăm bine, cu siguranță starea generală de sănătate este una bună. La fel și invers. Probabil nu te-ai fi gândit, dar o postură deficitară poate favoriza apariția problemelor dentare. Cum se manifestă acest lucru și cum putem rezolva ambele probleme, ne explică Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont.

Dr. Anca Oltean: Pentru a aborda simultan problemele legate de postură și sănătatea orală, este important să recunoaștem legătura dintre alinierea incorectă a dinților și postura corporală. Studiile au arătat că o mușcătură anormală poate influența negativ postura, provocând dureri la nivelul gâtului, spatelui și umerilor. Tratamentele ortodontice timpurii, aplicate în perioada dentiției mixte (6-12 ani), pot corecta alinierea dentară și maxilară, influențând pozitiv dezvoltarea posturală. Abordarea trebuie să fie interdisciplinară, combinând tratamentul ortodontic cu exerciții fizice, o nutriție adecvată și menținerea unei greutăți corporale sănătoase pentru a asigura cele mai bune rezultate pe termen lung.

Așadar, o abordare holistică trebuie să includă:

Dr. Anca Oltean: Există o conexiune directă între postura corpului și ocluzia dentară (modul în care se îmbină dinții superiori cu cei inferiori). O malocluzie poate afecta nu doar masticația și vorbirea, dar poate și determina o postură incorectă, ducând la dureri de cap, de gât (cervicale), de spate, urechi înfundate, pocnituri la nivelul articulației mandibulare și dureri la nivelul umerilor, deoarece corpul încearcă să compenseze dezechilibrele.

În recursul timpului, diverși specialiști au fost interesați de interacțiunile complexe de la nivelul aparatului oro-facial, care influențează postura organismului. Aceștia au prezentat concluziile lor, dar și diverse direcții de cercetare și aprofundare în articole, studii și tratate de specialitate. Amintesc acum doar pe Michel Clauzade, care a inventat neologismul (în limba franceză) orthoposturodontie, și care a demonstrat legătura directă dintre malocluzii și postură.

Dr. Anca Oltean: Simptomele la nivelul danturii cauzate de o postură incorectă includ:

Dr. Anca Oltean: O postură deficitară poate agrava sau chiar cauza alinierea incorectă a danturii și a maxilarelor, afectând sănătatea orală prin modificări ale ansamblului oro-facial și ale echilibrului muscular, afectând în timp masticația, înghițirea, respirația și vorbirea. Așadar, printre efecte menționăm:

Dr. Anca Oltean: Deși îmbunătățirea posturii poate avea un impact pozitiv asupra sănătății orale, de cele mai multe ori este necesar să abordăm simultan ambele aspecte printr-un plan de tratament integrat. Corectarea posturii poate reduce tensiunea asupra mușchilor masticatori și a articulației temporo-mandibulare, însă problemele dentare specifice, cum ar fi malocluziile, necesită adesea tratamente ortodontice sau stomatologice specifice. Intervențiile ortodontice timpurii pot asigura o dezvoltare armonioasă a structurii osoase și echilibrul funcțional, care la rândul lor pot îmbunătăți postura. În cazurile mai severe, abordările multidisciplinare care includ exerciții și fizioterapie sunt necesare pentru a obține cele mai bune rezultate.

Bibliografie:

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro