shutterstock_673874131.jpg

Un nou studiu publicat online pe 13 mai 2024 în Annals of Internal Medicine, a arătat că nivelurile scăzute de testosteron pot afecta riscul bărbaților de a dezvolta boli cardiovasculare (CVD) și de a muri. Mai exact, cei cu niveluri scăzute de testosteron au avut un risc crescut de deces din orice cauză. Cei cu niveluri extrem de scăzute au avut un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest, împreună cu alți cercetători din Australia, Europa și America de Nord, au adunat 11 studii care au inclus 24.000 de persoane, pentru a vedea cum influențează testosteronul riscul de deces la bărbații în vârstă. Bărbații din studiile selectate și-au măsurat anterior nivelurile totale de testosteron folosind spectrometria de masă și au fost urmăriți pentru o perioadă minimă de cinci ani.

Studiul a analizat relația dintre nivelurile hormonale de bază, inclusiv testosteronul total, globulina de legare a hormonilor sexuali, hormonul luteinizant, dihidrotestosteronul și estradiolul, și riscul relativ de evenimente cardiovasculare, decese cardiovasculare sau decese din orice cauză.

Analiza a arătat că bărbații cu niveluri scăzute de testosteron total (sub 7.4 nmol/L [213 ng/dL]) au avut un risc mai mare de deces din orice cauză. În plus, cei cu niveluri extrem de scăzute de testosteron (sub 5.3 nmol/L [153 ng/dL]) au avut un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Dr. Karen Eilber, urolog, care nu a fost implicată în studiu, a confirmat asocierea găsită între nivelurile de testosteron și riscul de deces. Ea a adăugat că nu este clar dacă nivelurile de testosteron contribuie direct la deces sau dacă testosteronul scăzut este doar un semn al sănătății generale precare.

Autorii studiului sugerează că unul dintre motivele pentru care testosteronul scăzut ar putea fi asociat cu o sănătate precară este faptul că nivelurile mai scăzute de testosteron duc la o masă musculară mai mică și o acumulare mai mare de grăsime. Ambele reprezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Testosteronul scăzut poate fi, de asemenea, asociat cu alte probleme de sănătate care duc la un risc mai mare de deces.

Dr. S. Adam Ramin, urolog certificat și director medical al Urology Cancer Specialists din Los Angeles, California, a menționat că testosteronul scăzut poate duce la dorință sexuală scăzută și dificultăți cu erecțiile. De asemenea, este asociat cu multe probleme medicale sistemice. Acestea includ pierderea densității osoase, pierderea masei musculare, creșterea în greutate, schimbări de dispoziție, oboseală și depresie.

„În plus, testosteronul scăzut poate duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și moarte”, a mai spus el.

Dr. Eilber a explicat că aflarea nivelului de testosteron necesită doar un simplu test de sânge. Totuși, ea a menționat că dacă aveți un nivel scăzut de testosteron total, testul ar putea să nu fie la fel de precis.

„Nivelul de testosteron ar trebui măsurat la mijlocul dimineții”, a recomandat Eilber, deoarece acesta este momentul când testosteronul atinge vârful pentru ziua respectivă.

Dacă aveți niveluri scăzute de testosteron, Dr. Ramin sugerează mai multe măsuri pentru a le crește, inclusiv:

De asemenea, anumite suplimente ar putea ajuta la creșterea nivelurilor de testosteron, cum ar fi DHEA, vitamina D3, Tribulus și maca. Totuși, DHEA nu ar trebui luat fără supravegherea medicului, deoarece ar putea prezenta riscuri dacă aveți cancer de prostată. De asemenea, ar trebui evitate suplimentele cu compuși estrogenici, precum bioflavonoidele.

Dacă măsurile naturale nu ajută, medicul vă poate prescrie terapie cu testosteron. Aceasta poate fi administrată oral, prin injecție sau prin creme, geluri sau plasturi aplicați pe piele.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health-news/low-testosterone-linked-with-higher-risk-of-death#What-you-can-do-about-low-testosterone

https://researchers.cedars-sinai.edu/Karyn.Eilber

Sursă foto –  Melnikov Dmitriy / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro