Design-fara-titlu-2023-07-06T135524.047.jpg

În această săptămână se împlinesc 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări care s-a desfășurat pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. În acest context, Guvernul va inaugura expoziția „Trenul Durerii”, aflată la cea de-a doua ediție. Vernisajul urmează să aibă loc sâmbătă, 6 iulie cu începere de la ora 9.0 în Piața Marii Adunări Naționale.

În acest an, expoziția va fi prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, fotografii și istorii din viața familiilor deportate. De asemenea, în cele două vagoane, va fi amenajată o bibliotecă cu cărți, iar vizitatorii vor putea găsi în Cartea Memoriei numele rudelor deportate, se arată în comunicatul emis de către executivul țării.

Persoanele care vor vizita expoziția din centrul capitalei vor fi însoțite de istorici și ghizi. Datorită elementelor de realitate virtuală, expoziția va putea fi văzută din orice colț al Republicii Moldova, dar și din afara țării, prin scanarea unui cod QR. 

În memoria victimelor deportării din 1949, Ministerul Culturii împreună cu instituțiile din subordine, va organiza pe parcursul lunilor iulie și august mai multe evenimente de comemorare. Printre acestea se numără expoziții tematice la Biblioteca Națională, Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă”, la Muzeul Național de Istorie și spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și „Alecu Russo” din Bălți. 

În acest material găsiți o galerie foto de la prima ediție a expoziției „Basarabenii în Gulag” care s-a desfășurat anul trecut în Piața Marii Adunări Naționale.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de ţărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forţată, iar averile lor au fost confiscate. La acea operațiune au participat peste 4 000 de lucrători operativi ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, peste 13 000 de ofițeri și soldați și aproape 25 000 de activiști de partid din Moldova.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md