ggg.jpg
Dacă ești utilizator de Windows de ieri, s-ar putea să fi observat că fișierele tale sunt împărțite pe partiții cu litere în față. Explicația pentru existența lor este o lecție de istorie ce începe în urmă cu câteva decenii.

Orice instalezi sau descarci de pe internet pe un sistem cu Windows este pus în mod automat într-un director sau folder aflat pe o partiție cu o literă în față. Indiferent dacă este vorba de C:, D:, E: sau F:, acele litere nu pleacă nicăieri. Ai posibilitatea să le schimbi, dar nu poți să le elimini, iar când vine vorba de sistemul de operare, acela va fi găzduit în permanență pe C:.

Partea ciudată este că acele litere aparent indispensabile nu există pe Linux sau macOS. Cu un pic de efort, poți să renunți la unele dintre ele și pe Windows, dar trebuie să rămâi cel puțin cu una, scrie playtech,ro.

Partițiile din Windows folosesc litere: care este motivul

Ca multe alte particularități ale interacțiunii cu un sistem de operare Windows, motivele din spatele acelor detalii au legătură cu rădăcinile SO-urilor Microsoft. Mai precis, este vorba de MS-DOS sau, mai bine zis, ceea ce a fost înainte de DOS. Pe lângă litere, în aceeași categorie intră și backslash-urile ”” din Explorer sau Command Prompt care marchează accesarea unui director. Atât în browser, cât și pe orice alte sisteme de operare, slash-urile sunt orientate invers „/”.

Sistemul tău de operare este găzduit pe C:, din cauza faptului că literele A: și B: erau rezervate pentru interacțiunea cu dischete floppy în MS-DOS. Literele au fost introduse inițial în CP/M, un sistem de operare chiar mai vechi decât DOS. Acelea îți ofereau posibilitatea să accesezi medii de stocare logice care găzduiau fișiere. Dacă vroiai să accezi un fișierul vasile.txt aflat pe o dischetă, scriai în linia de comandă A:vasile.txt. Fișierul se deschidea imediat.

Pe vremea în care erai nevoit să folosești o fereastră de Command Prompt pentru a intearcționa cu ceea ce ai pe diverse dischete, literele reprezentau un mod facil de a-ți îndeplini sarcina. Între timp, au fost moștenite de la un sistem de operare la altul și au ajuns în Windows 10 doar de dragul de a menține compatibilitatea înapoi cu acele platforme antice. Mai mult decât atât, programele pe care le folosești pe sistem pentru a deschide un fișier mai vechi sau mai nou, în fundal, se folosesc de acele litere pentru referință. Nu contează dacă este vorba de Photoshop sau Microsoft Word. A devenit aproape imposibil ca literele să fie vreodată eliminate din Windows.

Toate celelalte sisteme de operare sunt construite în jurul unei locații rădăcină sau root a întregului sistem. Aceea locație de bază, în loc de C:, este marcată cu /. Pe Linux, dacă introduci un DVD, îl poți accesa în folderul mount de la rădăcină, printr-o comandă de forma /mount/dvd. Opțional, poți schimba acea locație, în funcție de preferințele personale.

Preluat de la: diez.md