Făină, apă, sare și drojdie – asta ar trebui să conțină pâinea! Dar dacă citești eticheta pâinii din comerț, s-ar prea putea să ai nevoie de ceva răbdare ca să ajungi la capătul listei de ingrediente.

Unele sortimente de pâine conțin zeci de ingrediente, cu denumiri care mai de care mai complicate și greu de pronunțat. Unele dintre ele e firesc să se regăsească în compoziția pâinii de la raft, pentru că au rolul de a prelungi termenul de valabilitate și de a păstra pâinea proaspătă cât mai mult timp. Altele, în schimb, ne pot afecta serios sănătatea.

Printre aceste ingrediente nocive se numără siropul de dextroză, un îndulcitor care, consumat în exces, se depune sub formă de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, crescând astfel riscul de steatoză hepatică nonalcoolică (ficat gras), cancer de colon și boli cardiovasculare.

Un alt ingredient toxic din pâinea de la raft este carbonatul de calciu, un colorant care poate fi identificat pe etichetă și sub denumirea de E170. Pe termen lung, consumul de alimente care conțin acest colorant a fost asociat cu flatulență, dureri abdominale, constipație, hemoroizi, dar și tulburări de comportament sau pietre la rinichi.

De ocolit sau de consumat cu moderație și pâinea care conține acest ingredient folosit ca stabilizator și agent de îngroșare în multe alte produse, nu doar în pâine, precum sosuri, sucuri, lapte praf, pastă de dinți, șampon, creme de față etc. Problema cu acest ingredient este că, în cantități mari, poate duce la tulburări digestive, cu precădere diaree și gaze intestinale.

Aceste grăsimi trans sunt cele care cresc colesterolul și predispun la boli de inimă, avertizează medicii. Cu cât pâinea e mai umflată și coaja mai groasă, cu atât conține mai mulți aditivi și substanțe care duc la creșterea pâinii, spun aceștia.

Ce conține, de fapt, pâinea de 1 leu și 69 de bani din Mega Image București

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro