medication-health-problems-concept-sick-allergic-2023-11-27-05-30-01-utc-1200x800.jpg

Tuse, strănut, ochi lăcrimați și roșii și o stare generală de disconfort, toate sunt simptome ale alergiilor care ne chinuie viața. Pentru unii, pastilele zilnice sau spray-urile nazale ajută la reducerea simptomelor, dar pentru alții, pare imposibil să găsească o soluție eficientă.

Dacă ești printre cei care simt că au încercat totul, dar încă se confruntă cu alergii sezoniere supărătoare pe tot parcursul anului, iată un sfat: experții spun că un duș seara poate fi ingredientul lipsă din rutina de tratament al alergiilor.

„Ajută la spălarea tuturor particulelor invizibile de polen de pe corp, astfel încât să nu mai provoace reacții alergice,” a declarat Ian Budd, farmacist la Chemist 4 U din Marea Britanie, într-un interviu pentru HuffPost.

Pentru cei care suferă de alergii, a merge la culcare cu polenul pe păr, piele și tractul respirator înseamnă expunere prelungită la ceea ce declanșează alergiile, chiar și după ce nu mai ești în aer liber. Dr. Monica Kraft, alergolog și imunolog la Ohio State University Wexner Medical Center, explică:

„Dușul poate ajuta la îndepărtarea polenului și la drenarea mucusului.” (Este bine cunoscut faptul că aburul fierbinte de la duș poate slăbi mucusul.)

În plus, dușul ajută la menținerea curată a așternuturilor, limitând cantitatea de polen transferată în pat. Dr. Mas Takashima, șeful departamentului de otorinolaringologie de la Houston Methodist în Texas, afirmă că acest obicei poate reduce simptomele nocturne de alergie, inclusiv congestia, care poate împiedica un somn odihnitor.

Pe lângă dușul de seară, spălarea regulată a părului este importantă, deoarece polenul se poate lipi ușor de păr și poate contribui la simptomele alergice. Dacă spălarea zilnică a părului nu este o opțiune, poți purta o bonetă de noapte pentru a împiedica polenul din păr să ajungă pe față și pe pernă.

Curățarea regulată a așternuturilor este, de asemenea, esențială, mai ales în zonele umede unde acarienii de praf sunt prevalenți. Utilizarea unui filtru HEPA în dormitor poate ajuta la reducerea alergenilor din aer, creând un mediu mai puțin alergenic.

Dușul imediat după ce ajungi acasă poate fi chiar mai eficient decât dușul de seară.

„Dacă simptomele tale sunt deosebit de deranjante, recomandăm să te duci direct la duș și să îți schimbi hainele imediat ce intri în casă,” spune Budd.

Acest lucru nu doar că spală polenul, dar reduce și cantitatea de polen pe care o aduci în casă.

Dr. Kraft menționează că schimbările climatice fac ca plantele să polenizeze mai devreme și pentru perioade mai lungi, ceea ce duce la sezoane de alergii mai severe. Ea recomandă administrarea preventivă a medicamentelor pentru alergii la începutul sezonului, pentru a permite medicamentelor să se acumuleze în sistem.

Irigările nazale cu soluții saline pot ajuta la eliminarea alergenilor. Purtarea ochelarilor de soare sau a unei pălării poate reduce cantitatea de polen care ajunge în păr și ochi. De asemenea, evitarea ieșirilor în aer liber în timpul vârfului sezonului de polen, de obicei dimineața devreme și după-amiaza târziu, poate fi benefică.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/showering-before-bed-seasonal-allergies_l_66670d6ce4b02fc48bf41ac4

Sursă foto – wayhomestudioo / Envato

Preluat de la: csid.ro