ae5__large.jpg
Pesta porcină le-a dat „idei” escrocilor. În Dâmboviţa, România, s-au înregistrat cazuri de oameni îmbrăcaţi în alb şi cu măşti la gură, care au venit să le ia porcii localnicilor pentru o presupusă efectuare a unor teste medico-veterinare, fiindcă ar fi apărut în sat temutul virus al pestei porcine.

Cazuri de acest gen au fost semnalate în comuna dâmboviţeană Ciocăneşti. Falşii reprezentanţi DSV au mers la o stână, de unde au luat cel mai mare şi mai frumos exemplar, dar şi la o gospodărie, unde oamenii, mai reticenţi, au refuzat acest lucru. Reprezentanţii DSVSA îi sfătuiesc pe oameni să fie atenţi şi să nu permită accesul în gospodărie persoanelor pe care nu le cunosc şi care nu sunt însoţite de reprezentanţii autorităţilor locale sau de medicul veterinar din comună, scrie adevărul.ro.

„Am primit nişte telefoane la Direcţie că au fost unii îmbrăcaţi în halate albe la o stână şi au luat un porc, pe cel mai mare, şi la încă o gospodărie. Doar un porc au luat. Pretextul lor era că trebuie făcute analize porcilor şi trebuie trebuie luate animalele. Oamenii trebuie să fie atenţi la situaţii de genul ăsta, pentru că Dâmboviţa este judeţ liber şi nu avem nicio suspiciune, niciun caz de pestă porcină. Medicii concesionari care ar trebui să facă aceste controale sunt cunoscuţi de ani de zile în localitate”, a spus dr. Sandu Tolea, directorul DSV Dâmboviţa.

Judeţul Dâmboviţa nu a fost, deocamdată, afectat de răspândirea virusului pestei porcine. Medicii veterinari sunt în plin proces de recenzare a porcilor din tot judeţul, astfel, în cazul în care virusul se va extinde şi în judeţul Dâmboviţa, proprietarii să poată fi despăgubiţi. 40.000 de porci sunt înregistraţi în Dâmboviţa (atât în gospodăriile populaţiei cât şi la ferme). Cam atât are cea mai mare fermă de la Brăila.

Schema escrocilor este asemănătoare cu o secvență din filmul regizorului moldovean Igor Cobileanski, „Afacerea Est”, care a fost filmat în România. În film, de asemenea, trei persoane se deghizează în alb şi cu măşti la gură, dându-se drept specialiști, care vin să dezinfecteze gospodăriile oamenilor dintr-un sat, în contextul gripei aviare. Diferența este faptul că în film escrocii cereau bani pentru procesul de dezinfectare.

ae5__large

Secvență din filmul „Afacerea Est”

Preluat de la: diez.md