bianca-ackermann-ys-sZZkdT1s-unsplash.jpg
Astăzi, 20 mai, la nivel mondial este celebrată Ziua mondială a albinelor. Albinele și alți polenizatori sunt fundamentale pentru sănătatea ecosistemelor și pentru securitatea alimentară. Ele ajută la menținerea biodiversității și asigură producerea de alimente hrănitoare. Pentru a crește gradul de conștientizare a importanței polenizatorilor, a amenințărilor cu care se confruntă și a contribuției lor la dezvoltarea durabilă, ONU a desemnat ziua de 20 mai drept Ziua mondială a albinelor.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, scopul evenimentului este de a consolida măsurile care vizează protejarea albinelor și a altor polenizatori, care ar contribui semnificativ la rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea globală cu alimente și la eliminarea foametei în țările în curs de dezvoltare.

În contextul acestei zile, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS) a publicat un infografic care prezintă datele privind apicultura din țara noastră.

Conform informațiilor, în anul 2022 existau aproximativ 200 000 de familii de albine. Producția de miere, realizată de aceste familii anul precedent, a ajuns la circa 4 500 de tone. BNS menționează că o persoană din Republica Moldova consumă anual 0,7 kilograme de miere.

Republica Moldova exportă acest produs și peste hotarele țării. În acest sens, statele care au importat cea mai mare cantitate de miere în anul 2022 sunt următoarele:
# Italia;
# România;
# Slovacia;
# Germania;
# Țările de Jos;
# Serbia.


Sursă: Facebook/Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova

Pentru că polenizarea albinelor este importantă, ONU îndeamnă cetățenii tuturor statelor lumii să monitorizeze declinul acestor insecte și să oprească pierderea biodiversității.

Preluat de la: diez.md