pexels-photo-7245307.jpeg
Statele Unite se pregătesc pentru un „ciclon exploziv” cu o intensificare a unei furtuni severe de iarnă care a început săptămâna aceasta și care se extinde în toată țara. Serviciul Național de Meteorologie din SUA a declarat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor scădea la −45 de grade Celsius în unele părți ale țării.

În multe regiuni din SUA se așteaptă o scădere bruscă a temperaturii aerului, vânturi arctice puternice cu zăpadă și o probabilitate de degerături în cinci-10 minute.

Potrivit Serviciului Național de Meteorologie al SUA (NWS), până în seara de joi, au fost deja anunțate avertismente de vreme rea în 48 de state, acoperind teritoriul a aproximativ 200 de milioane de oameni (aproape două treimi din populația SUA), scrie BBC.

Ninsorile abundente au dus deja la anularea a peste 5 000 de zboruri.

Cel mai puternic impact al furtunii ar trebui să cadă în partea centrală și de nord-est a Statelor Unite, înghețurile ajungând deja până și în statul sudic Texas, unde mulți migranți ilegali care au intrat în Statele Unite prin granița mexicană rămân pe străzi. Organizațiile caritabile îi ajută să le găsească adăpost.

Marți, vremea rece a venit în nord-vestul țării, iar apoi s-a mutat spre est. Meteorologii se așteaptă ca vineri furtuna să se transforme într-un așa-numit ciclon exploziv – un fenomen natural observat la latitudini medii, când ciclonul se intensifică brusc în timpul zilei, iar presiunea atmosferică scade rapid.
„Nu este ca o zi cu zăpadă din copilăria ta, este grav”, a declarat joi președintele american Joe Biden.

Crăciunul care vine ar putea fi cel mai rece din țară din ultimele trei decenii, spun meteorologii.

Serviciul Național de Meteorologie al SUA a declarat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor scădea la −45 de grade Celsius în unele părți ale țării.

„Dacă nu se iau măsuri de precauție, un vânt rece de această magnitudine poate provoca degerături în mai puțin de cinci minute, iar cu expunerea prelungită, hipotermia și moartea sunt posibile”, au spus meteorologii într-un avertisment.

În Florida, Crăciunul care vine va fi cel mai rece de la sfârșitul anilor 1980.

Serviciul Național de Meteorologie a avertizat că actuala furtună va doborî cel puțin 100 de recorduri de temperatură în următoarele zile.

Unul dintre recorduri a fost stabilit în Colorado, joi, când temperatura aerului de acolo a scăzut brusc de la +5 la −12 grade Celsius.

În Cheyenne, Wyoming, temperatura a trecut de la +6 la −16 într-o jumătate de oră, un salt record într-un timp atât de scurt. În alte părți ale statului, temperatura a scăzut la −37 de grade Celsius.

Un ciclon exploziv sau ciclon-bombă este o furtună care se intensifică rapid, în timp ce presiunea atmosferică la epicentru scade cu cel puțin 24 de milibari în 24 de ore. Astfel de furtuni aduc viscol, furtuni puternice sau ploi abundente.

Preluat de la: diez.md