128136797_mediaitem128136796.jpg
Ciclonul-bombă din SUA continuă să provoace decese. Sute de oameni au rămas fără electricitate și 4 600 de zboruri au fost anulate.

Numărul morților în orașul Buffalo, New York, care a fost lovit de înghețuri puternice și de o furtună de zăpadă, a crescut la 28 de persoane, mii de localnici rămânând încă fără electricitate.

Comitatul Erie din New York, care include Buffalo, este una dintre zonele cele mai afectate de viscol. Peste 4 000 de oameni rămânând fără electricitate. Buffalo are interdicție de utilizare a vehiculelor personale, iar poliția militară este implicată în controlul traficului. Comisarul de poliție din Buffalo, Joseph Gramaglia, a declarat că orașul a fost jefuit. Până acum, patru persoane au fost arestate, anunță BBC.

„Aceștia nu sunt oamenii care fură mâncare, droguri și scutece, a spus el. Ei sparg magazine. Fură televizoare, canapele, orice pot obține. Ei profită de situație.”

În ultimele zile au fost observate înghețuri neobișnuit de severe și o cantitate mare de precipitații în multe state americane. În total, cel puțin 62 de persoane au murit în Statele Unite din cauza vremii reci.

Meteorologii au spus că se îmbunătățesc condițiile, cu foarte puțină ninsoare marți și cu o ușoară încălzire așteptată în curând. Cu toate acestea, numărul morților este de așteptat să crească pe măsură ce căutările continuă.

Președintele SUA, Joe Biden, a aprobat luni starea de urgență care permite sprijinul federal pentru statul New York. „Inima mea este pentru cei care și-au pierdut pe cei dragi în acest weekend de vacanță”, a scris el pe Twitter.

Aproape 4 600 de zboruri au fost anulate până marți dimineață.

Mai puțin de 200 000 de clienți erau fără energie electrică până duminică după-amiază, în creștere față de 1,7 milioane la apogeul furtunii, relatează Associated Press.

În sudul Floridei, temperaturile au scăzut atât de tare încât iguanele au înghețat până la moarte și au căzut din copaci. În statul Montana, temperatura aerului a scăzut la −45 °C.

Un ciclon exploziv sau ciclon-bombă este o furtună care se intensifică rapid, în timp ce presiunea atmosferică la epicentru scade cu cel puțin 24 de milibari în 24 de ore. Astfel de furtuni aduc viscol, furtuni puternice sau ploi abundente.

Preluat de la: diez.md