Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a concediat un consilier guvernamental care a declarat că „nu i-ar plăcea dacă cuplurile LGBTQ+ ar locui alături de dânsul” și „nici măcar nu vrea să se uite la ele”. După concediere, consilierul și-a cerut scuze declarând că observațiile sale nu au fost adecvate, transmite BBC.

Masayoshi Arai ar fi spus că nu și-ar dori să trăiască lângă, sau să se uite la, oamenii de același sex care întrețin o relație. Masayoshi a avertizat, de asemenea, că permiterea căsătoriilor gay în Japonia va duce la abandonarea țării de către mulți oameni. Fumio Kishida a spus că remarcile au fost „revoltătoare” și „complet incompatibile” cu politicile guvernului său.

Japonia, o țară încă în mare măsură legată de rolurile tradiționale de gen și de valorile familiei tradiționale, este singura națiune din G7 care nu recunoaște căsătoria între persoane de același sex. Cu toate acestea, sondajele recente sugerează că majoritatea japonezilor susțin căsătoria homosexuală.

Un număr de cupluri de același sex au intentat, de asemenea, procese în Japonia în ultimii ani, argumentând că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex încalcă constituția țării.

Înainte de demiterea lui Arai, Kishida a vorbit despre problemele legate de căsătoria între persoane de același sex în parlament.

Arai a reacționat ulterior la aceste remarci, spunând reporterilor că „nu i-ar plăcea dacă cuplurile LGBTQ+ ar locui alături” și „nici măcar nu vrea să se uite la ele”. El a adăugat că „ar schimba felul în care este societatea” și „destul de mulți oameni ar abandona această țară”.

Ca răspuns, domnul Kishida a spus că l-a demis pe domnul Arai, adăugând: „am respectat diversitatea și am realizat o societate incluzivă”. Ulterior, fostul consilier guvernamental și-a cerut scuze, declarând că observațiile sale nu au fost adecvate și nu sunt reprezentative pentru opiniile premierului.

Demisia sa reprezintă o nouă lovitură pentru domnul Kishida, al cărui guvern a înregistrat o scădere a gradului de aprobare după ce un număr de miniștri ai săi și-au dat demisia din cauza diferitelor scandaluri din ultimele luni.

Preluat de la: diez.md