franta.jpg
Prim-ministra Franței, Élisabeth Borne, a anunțat despre adoptarea unei legi care prevede mărirea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a impus joi, 16 martie, proiectul de lege evitând votul Parlamentului și invocând o putere constituțională specială. Ca urmare a acestei decizii de a majora vârsta de pensionare, în Franța au loc proteste 10 zile la rând.

Poliţia franceză a arestat joi seară 217 persoane în timpul protestului de la Paris împotriva aceste legi de majorare a vârstei de pensionare.

În Paris, câteva mii de manifestanți s-au adunat pe Place de la Concorde. O parte dintre ei au încercat să vandalizeze Obeliscul din centrul pieței. Poliția, care a tras cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, a fost atacată cu sticle și diverse alte obiecte, scrie publicația Le Figaro.

Joi seara, la ora 22.00, nu mai puțin de 217 persoane erau arestate, în legătură cu protestele violente, transmite Le Figaro, citând o sursă din poliție. Totodată, pompierii au intervenit pentru stingerea mai multor focare de incendiu, în special la autovehicule.

La sute de kilometri depărtare de Paris, în Marsilia, multe magazine au fost jefuite. Protestatarii au distrus mai multe geamuri de pe strada Saint- Ferréol, principala arteră comercială din Marsilia.

Străzile din Lyon au fost, de asemenea, afectate de violențe. Primăria centrală a fost atacată cu pietre și s-au tras multe artificii

Vârsta de pensionare în Moldova este de 60 de ani pentru femei și 63 de ani pentru bărbați.

Preluat de la: diez.md