photo_2023-01-17_10-30-22.jpg

Indicele libertății presei este un clasament anual al țărilor, compilat și publicat de către organizația Reporters Without Borders, care evaluează libertatea presei din fiecare țară. Acest clasament își propune să stabilească gradul de libertate pe care jurnaliștii, organizațiile de presă și utilizatorii de internet îl au în fiecare țară, precum și eforturile depuse de autorități în vederea respectării acestei libertăți. În 2022, Republica Moldova a reușit să se clasaze pe cel mai înalt loc din toți anii în care a fost inclusă în top.

Anul precedent, țara noastră s-a situat pe locul 40 din 180 de țări analizate privind nivelul libertății presei.

Potrivit informațiilor, Moldova a obținut un scor de 73,47 de puncte din totalul de 100 de puncte, în raport cu scorul de 68,39, înregistrat în anul 2021. Autorii clasamentului menționează că Republica Moldova a ieșit în evidență datorită unei schimbări de guvern și grație speranței pe care a adus-o pentru o îmbunătățire a situației jurnaliștilor.


Sursă: Reporters Without Borders

Punctajul acordat se bazează pe definiția libertății presei formulată de organizația Reporters Without Borders și de experții săi. La acordarea scorului sunt analizați un șir de factori: contextul politic, cadrul legal, contextul economic și sociocultural, precum și siguranța jurnaliștilor din fiecare țară. 


Sursă: Reporters Without Borders

Pentru prima dată, Republica Moldova a fost inclusă în acest clasament în anul 2003. În acel an, țara noastră s-a situat pe locul 94, cu un scor global de 27 de puncte.

În anul 2009, Republica Moldova a obținut un scor de 33,75 de puncte, ocupând locul 114 în clasament din 175 de țări analizate. În acel an, țara noastră a ocupat cel mai mic loc de până acum. Clasamentul demonstrează că în 2009 Republica Moldova a scăzut cu 16 poziții în comparație cu anul 2008 când s-a situat pe locul 98.


Sursă: Reporters Without Borders

Organizația Freedom House a declarat în anul 2009 despre presa din Republica Moldova că „nu este liberă”.

Aici puteți vedea pe ce loc s-a situat Republica Moldova în clasamentul privind indicele mondial al libertății presei din anul 2003 până în prezent.


În acest material puteți vedea clasamentul privind indicele ibertății presei la nivel mondial în anul 2022.

Preluat de la: diez.md