Demo-Day.jpg
HealthTech Demo Day și-a desemnat câștigătorul! Trei start-up-uri care dezvoltă inovații în domeniul sănătății și-au prezentat soluțiile inteligente în cadrul Demo Day – un eveniment care conectează afacerile noi cu potențialii investitori, cu scopul de a obține finanțare pentru dezvoltare. Câștigătorul competiției este HeroDoc – un portal care pune la dispoziție consultații primare online și oferă posibilitatea utilizatorilor să-și aleagă individual specialistul. Demo Day se desfășoară în cadrul HealthTech Accelerator și face parte din verticala HealthTech în Moldova – o platformă care conectează diferiți actori din sfera medicală și IT, pentru a crea oportunități de dezvoltare a inovațiilor și a start-up-urilor din domeniu. Programul este organizat de către Start-up Moldova, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea USAID și Suediei în cadrul proiectului Tekwill, în parteneriat cu FreshBlood.

HeroDoc reprezintă o platformă care are drept scop îmbunătățirea relațiilor dintre pacienți și medici, prin eliminarea distanțelor. Aplicația oferă clienților posibilitatea de a-și alege medicul și de a beneficia de o consultație primară de la distanță. Start-up-ul a fost desemnat câștigător în cadrul Demo Day, iar fondatorii acestuia s-au învrednicit cu un premiu în valoare de 5.000 de USD, oferiți de către proiectul Tekwill.
Alături de HeroDoc, alte două start-up-uri și-au prezentat ideile inovaționale, pentru a provoca interesul investitorilor din țară și de peste hotare. Este vorba despre:

Parkinson – un soft care colectează și analizează datele furnizate de clienți pentru detectarea timpurie, dar și monitorizarea bolii Parkinson – o patologie cronică degenerativă.

Baby MeDi – o aplicație destinată părinților care au copii cu vârsta de până la cinci ani, menirea căreia este să îi ajute să monitorizeze temperatura corporală, ritmul și frecvența respiratorie a celor mici.

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC: „Noile tehnologii și cererea în creștere pentru servicii medicale de calitate sunt principalele tendințe de pe piața globală a sănătății în următorii ani. Tocmai din acest motiv, pentru a beneficia de servicii de calitate și de o abordare individuală, susținem inițiativele de dezvoltare a medicinei prin tehnologie. Suntem la etapa când trebuie să învățăm a îmbina digitalizarea cu sectorul medical, iar noi ne dorim ca prin intermediul inovațiilor să oferim servicii cu impact considerabil în viața oamenilor. Este necesar ca Republica Moldova să se alinieze la tendințele globale privind personalizarea necesităților umane privind îmbunătățirea calității vieții și a conexiunii inovative, iar digitalizarea medicinei este un pas spre a obține aceste rezultate.”

Alexandru Corlăteanu, conferențiar universitar, USMF: „Colaborarea universității cu proiectul Tekwill ne-a oferit oportunitatea ca domeniul medical să fie mai înțeles de către reprezentanții domeniului tehnologic. Pe parcursul evenimentelor dedicate în cadrul HealtTech Hackathon și HealtTech Accelerator am muncit împreună, pentru a îmbunătăți produsele și serviciile pe care le-am creat. Ne bucurăm enorm că avem șansa de a schimba societatea prin intermediul inovațiilor, iar sănătatea este unul dintre domeniile care poate oferi mai multe servicii calitative digitalizate pentru Republica Moldova. În cadrul proiectului, am întâlnit start-up-uri care dezvoltă soluții pentru diferite probleme de sănătate, idei foarte bune, care trebuie îmbunătățite și susținute, pentru a fi implementate. ”

Pe parcursul întregii perioade de dezvoltare a ideilor inovative în domeniul HealthTech, start-up-erii au fost ghidați de către trackeri, care i-au îndrumat, le-au oferit consultanță și monitorizare, pentru a-și îmbunătăți produsele. Printre aceștia au fost reprezentanți din ecosistemul din Kazasthan și Moldova, precum: Evgney Frolov, Aliona Rotaru, Dmitrii Albot, Gulzina Baltabaeva, Assel Seifulina, Ion Mocanu, Iulia Cozacenco.

HealthTech Demo Day este organizată de către Start-up Moldova, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea USAID și Suedia, în cadrul proiectului Tekwill; parteneri: FreshBlood și SanoPass.

Preluat de la: diez.md