Dimensiunea vizuală a suprafeței unei țări va fi diferită dacă o vom muta într-un alt punct al globului pământesc, iar acest lucru se întâmplă deoarece Pământul nu este plat. Distorsiunea hărților lumii este o problemă foarte mare pentru cartografi.
Moldova și țările nordice
Moldova și Groenlanda
Moldova și Brazilia
Moldova și Australia
Moldova și continentul African
Moldova și Bangladesh
De ce sunt hărțile distorsionate?
Acest lucru se întâmplă pentru că suprafața unei sfere nu poate fi transformată într-o foaie plată fără unele modificări majore în jurul marginilor. Proiecția Mercator este un exemplu în acest sens. Inventată de geograful Gerardus Mercator în secolul al XVI-lea, aceasta reimaginează Pământul ca fiind suprafața unui cilindru, scrie citymonitor.ai.
Prin urmare, cu cât te apropii mai mult de poli, cu atât harta devine mai distorsionată și cu atât lucrurile par mai mari în raport cu dimensiunea lor reală. De exemplu, continentul African care are o suprafață de 30,3 milioane de kilometri pătrați pare să aibă practic aceeași dimensiune cu Groenlanda, care are o dimensiune de doar 2,2 milioane de kilometri pătrați.
În realitate, dacă vom suprapune Groenlanda pe continentul African putem observa diferența de dimensiune reală.
Pentru cei care doresc să afle dimensiunea reală a țărilor, site-ul web The True Size vă permite să comparați dimensiunea oricărei țări cu alta, permițându-vă să le mutați oriunde pe hartă.
Preluat de la: diez.md