COVER.jpg
Sărbătorile Pascale au o frumusețe aparte, ne amintesc cât este de nobil să ne aflăm în sânul familiei și să ne delectăm papilele gustative cu bucate tradiționale și desigur – vinuri autohtone, produse acasă, în Moldova. Cu acest prilej, Vinăria Sălcuța îți recomandă patru asocieri gastronomice care vor face meniul de Sărbătoare să fie unul autentic și special.

Bucatele din produse de mare alături de Sauvignon Blanc by Sălcuța

Cu siguranță, fiecare masă de Paște include o varietate de opțiuni de carne, făcute fie la grill, fie la cuptor sau tigaie, însă peștele este de asemenea un fel principal servit în multe case. Somonul mai exact, este în multe privințe „puiul” lumii peștilor – un ingredient pe care îl puteți servi în multe moduri diferite și, prin urmare, puteți asocia cu o serie de vinuri diferite. Acesta este un pește bogat, adesea servit alături de sosuri cremoase, însă este un fel ce poate fi servit în rețete mai experimentale, alături de ierburi aromate. Sauvignon Blanc din gama Winemaker’s Way revigorant cu profil gustativ dominat de citrice, ar complementa un somon gătit la cuptor cu un sos din lămâie, unt și alte ierburi aromate. Gustul crocant al vinului completează de minune gustul elegant și untos al somonului, de exemplu gătit după metoda sous vide. Dacă gusturile sunt orientate către aperitive din pește crud, Sauvignon Blanc este companionul ce susține profilul revigorant al bucatelor și în același timp prezintă un delicat conector spre felul principal. 

Unde mielul reprezintă tradiția, și vinul descoperirea 

Mielul în sine, este un tip de carne cu o textură fragedă, bogată în fier, vitamine și acizi grași Omega-3. Atunci când asociezi vinul cu miel, ține cont de faptul că acesta conține multe grăsimi. Cele mai bune asocieri de vin și miel, tind să fie cu vin roșu. Totuși, un vin alb cu puțin curaj și aciditate ridicată se va combina la fel de bine. În general, vinurile roșii robuste se potrivesc bine cu gustul ușor vânat al mielului, cum ar fi noul cupaj lansat din gama ENO, compus din Cabernet Sauvignon, Merlot și Feteasca Neagră. Este important de fapt, să decideți mai întâi cum vă serviți mielul, așa cum fiecare familie are propriile tradiții, de la alegerea diferitor părți ale mielului: fie cotlet, fie costiță, până la modul de gătit – la foc încet pe mai multe ore, la cuptor, fie la grill.

Cotletele de miel sunt un fel de mâncare rustic cu o aromă de pământ, servite frecvent alături de morcovi fierți, cartofi și alte legume rădăcinoase. Respectiv, aceste arome ar fi acompaniate perfect și de un vin de o corpolență ușoară spre mediu, cu accente pământoase cum ar fi Pinot Noir din ediția limitată EPIZOD. Pentru o experiență mai deosebită, în special în cazul unde mielul este tânăr și puțin condimentat, acesta poate fi asociat cu un vin rose precum ENO Tămâioasa de Sălcuța sau un vin alb opulent, regăsit în ediția limitată EPIZOD – Chardonnay, baricat șase luni în butoaie franțuzești.

Platoul charcuterie – unește gusturile și emoțiile 

De regulă, Paștele este sărbătorit în familie, și de asemenea înseamnă vizitarea celor mai dragi oameni, și petrecerea unui timp frumos în companii mai mari. De aceea, platoul charcuterie – ce de fapt poate fi creat utilizând propria imaginație și ingredientele favorite – este un aperitiv perfect bogat în textură și arome, pentru grupuri mai mari. Pentru că acest platou poate include de la mezeluri, diverse feluri de nuci, fructe și brânzeturi, vă recomandăm asocierea lor cu vinurile din gama Winemaker’s Way, ce cuprinde o varietate de vinuri albe, rose și roșii, revigorante și versatile în corpolență. Una din regulile fundamentale în asocierea bucatelor, în general, cu vinurile, este să atragem atenția la aciditate versus grăsimi, proteină, fructe și dulceață versus condiment. Dacă pe platou avem mezeluri mai condimentate, acestea ar fi acompaniate de vinuri mai aromate și fructate precum Viorica din cele albe sau Merlot din cele roșii. Dacă vorbim despre brânzeturi, precum camembert sau gorgonzola, acestea ar putea fi asociate cu Feteasca Albă sau Rară Neagră.

Mulele moldovenești în tandem cu ENO Riesling&Traminer 

Cupajul din cele două soiuri reprezintă o îmbinare armonioasă dintre accente crocante, gustative o aciditate balansată și un profil fructat. Riesling-ul este soiul caracterizat printr-un gust subtil, însă rotund, ce amintește de pere, caise și notele delicate de grapefruit. Pe de altă parte, Traminer are reminiscențe aromatice de caprifoi, trandafiri și chiar lychee. Acest tandem este un pairing deosebit pentru masa de Paște, din motiv că prezintă o versatilitate ce poate fi asociată cu bucatele mai bogate în grăsimi, unde aciditatea balansează gustul corpolent al bucatelor din carne. În același timp, acest vin poate fi potrivit cu diverse salate de primăvara sau legume la cuptor, unde fructuozitatea pune în valoare – gustul revigorant. Pentru o asociere mai curajoasă, recomandăm să încercați mulele moldovenești, care sunt un desert tradițional și prezent la multe mese în familie. Aici putem descoperi o armonie între gustul dulciu și cremos al mulelor urmat de postgustul fructat al vinului.

Petrece acest Paște diferit! Alege să fie original și suprinde-ți oaspeții cu asocieri culinare inedite!

Dacă îți dorești să descoperi mai multe asocieri și rețete autentice, urmărește emisiunea On Kitchen (SALCUTA WINERY – YouTube), un proiect unic, inițiat de Vinăria Sălcuța, cu scopul de a educa o cultură corectă de consum a vinului și a vă pune la dispoziție o mulțime de informații valoare despre vin, oameni și secrete din bucătărie!

Vrei să fii la curent și cu noutățile vinăriei? Urmărește-i pe paginile de Instagram (Salcuta Wines (@salcuta) • Фото и видео в Instagram), Facebook (Salcuta | Salcuta | Facebook) și YouTube (SALCUTA WINERY – YouTube) sau accesează magazinul online sălcuța pe (Vinuri | Salcuta Wine).

Preluat de la: diez.md