pixel.png

Să ai un copil nu este doar o provocare din punct de vedere emoţional, educaţional, intelectual, din punct de vedere financiar, din punct de vedere al relaţiei de cuplu sau al jobului ci şi o provocare pentru coloana vertebrală. Femeile însărcinate şi proaspetele mame se plâng des de dureri de spate, iar unele le neglijează riscând complicaţii. Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped, explică ce afecţiuni ale coloanei vertebrale sunt mai des întâlnite la gravide şi la mame în general şi cum pot fi prevenite.

CSÎD: Sarcina, naşterea si creşterea unui copil, „cade” în mare parte pe spatele şi umerii mamelor. La propriu. Uneori devine dureros… La propriu.

Dr. Tarek Nazer: De aceea este posibil să apară durerile de coloană din a doua jumătate a perioadei de sarcină, iar după naştere atunci când mamele cară copilul timp îndelungat şi folosind mai ales anumite suporturi de tip Babywearing care suprasolicită coloana în mod excesiv mai ales când copilul creşte în greutate. 

Durerile de spate la gravide şi mame – de ce apar?

CSÎD: De ce se plâng mamele de dureri de spate?
Dr. Tarek Nazer:
Durerile de la nivelul coloanei vertebrale se pot manifesta în timpul sarcinii sau după naştere, datorându-se în special modificărilor posturale, creşterii bruşte în greutate, adoptării unei poziţii greşite de dormit sau ridicatului greutăţilor precum al căruţului.

<!– Amber Heard nu se mai ascunde: plimbare cu iubita de mână la Londra. Imagini virale–> CITESTE PE EVZ.RO: Amber Heard nu se mai ascunde: plimbare cu iubita…
<!– Klaus Iohannis îi dă o lovitură grea lui Dragnea! A promulgat legea anti-Tel Drum! Decizia în Monitorul Oficial–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Klaus Iohannis îi dă o lovitură grea lui Dragnea!…

Gravidele riscă o serie de afecţiuni ale coloanei

CSÎD: Ce afecţiuni ale coloanei apar de obicei în sarcină?

Dr. Tarek Nazer: Cele mai frecvente afecţiuni ale coloanei la gravide sunt: 

  • Durerea lombară şi pe un membru inferior datorate presiunii exercitate de creşterea uterului şi afectării nervului sciatic.
  • Agravarea unei afecţiuni preexistente precum o hernie de disc sau o protuzie discală.
  • Modificări de statică ale coloanei vertebrale ce pot avea o afectare severă pe termen lung.

Coloana vertebrală trebuie pregătită pentru a face faţă cu bine sarcinii şi provocărilor vieţii de mamă

CSÎD: Cum trebuie să îşi pregătească coloana vertebrală o femeie care plănuieşte să devină mamă?
Dr. Tarek Nazer:
Sportul ar trebui să facă parte în mod regulat din viaţa unei femei, iar cu atât mai mult când urmează să aibă o sarcină. Sarcina nu înseamnă condamnare la inactivitate, ci din contra, exerciţiile fizice adoptate trimestrului de sarcină va aduce o serie de beneficii precum îmbunătăţirea stării de bine şi al somnului, reducerea durerilor lombare şi creşterea tonusului muscular.
Se pot efectua exerciţii de streaching, exerciţii cu obiecte şi mingii de gimnastică, exerciţii cu ritm lent şi amplitudine mare, evitându-se cele care sunt de forţă, viteză sau mişcări bruşte precum săriturile.

Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped

Preluat de la: csid.ro