music.jpg

Google a creat o rețea neuronală care permite generarea muzicii de orice gen din text – MusicLM. Compania nu intenționează să o pună la dispoziția publicului, cel puțin deocamdată, însă a împărtășit rezultatele muncii sale.

Autorii au remarcat că MusicLM „depășește sistemele anterioare atât în ceea ce privește calitatea sunetului, cât și în ceea ce privește legătura cu textele”.

Rețeaua neuronală este testată pe 280 000 de ore de muzică și generează melodii cu o frecvență de 24 kHz, care rămâne neschimbată timp de câteva minute. Există chiar și o opțiune pentru a genera voci, dar MusicLM nu este încă suficient de „bună” la acest lucru – în cele mai multe cazuri, vorbirea artificială seamănă mai degrabă cu o bolboroseală.

De asemenea, MusicLM este capabilă să reproducă în audio nu numai genul și instrumentele muzicale, ci și emoțiile pe care le va provoca melodia. Astfel, unul dintre cântecele create de rețeaua neuronală s-a bazat pe această descriere: „O fuziune de reggaeton și muzică electronică de dans cu un sunet cosmic, din altă lume. Evocă sentimentul de pierdere în spațiu”.

În plus, cercetătorii au făcut ca MusicLM să genereze muzică pe baza descrierilor picturilor lui Salvador Dali, Henri Matisse, Edvard Munch, Pablo Picasso și a altor artiști celebri.

Mai multe exemple din activitatea sa (aproximativ 5 500 de melodii) pot fi ascultate AICI.

Preluat de la: diez.md