tabel-4-RO-1.jpg
De câte ori te uiți la etichetele hainelor atunci când faci shopping? Merită să dai 400 lei pe o rochie 100 % poliester? Sau mai bine să investești 1000 în una din in?

Îmbrăcămintea poate fi făcută din numeroase materiale. Dar de unde provin ele și care sunt proprietățile lor? Cum se prelucrează, cum se poartă și ce impact au asupra mediului înconjurător? Hai să descoperim.

Vorbim din ce în ce mai des despre un shopping conștient. Vrem să ne autoeducăm în acest sens, să devenim mai atenți la ceea ce cumpărăm și purtăm. Iar compoziția materialelor este un aspect deosebit de important, pentru că o stofă calitativă îți servește pe un termen mai lung, are un aspect mai plăcut, este mai bună pentru sănătate, dar și nu poluează mediul.

Pentru început, să vedem tipologia materialelor

După cum vezi, există materiale naturale biodegradabile, materiale artificiale biodegradabile, iar acestea pot fi organice, nefiind prelucrate cu produse chimice și stofe artificiale. Ca să înțelegi diferența dintre acestea, s-au comparat două materiale des întâlnite în confecționarea hainelor: inul care poate fi doar natural sau și organic și poliesterul:

Proveniență și producție

Caracteristici

Sustenabilitate

Vezi cât de mult contează materialul din care e confecționată haina din șifonierul tău? Când mergi la shopping, verifică neapărat eticheta, vezi din ce stofă și în ce țară este produsă haina.

Și nu uita, hainele din stofe naturale, inclusiv acele organice:
# Sunt o investiție pe termen lung. Acestea rezistă mai mult timp și își păstrează aspectul impecabil de-a lungul anilor.
# Nu conțin atât de multe substanțe toxice, spre deosebire de materialele sintetice.
# Au capacitatea de a absorbi umezeala și pielea ta va putea respira în voie.
# Nu declanșează alergii persoanelor cu asemenea probleme.
# Sunt biodegradabile, astfel nu poluează mediul și păstrează un mediu prietenos pentru următoarele generații.
# Pot fi reutilizate și reciclate.

Un shopping plăcut și conștient!

Preluat de la: diez.md