UN0287582_0.jpg

Ghana a devenit prima țară din lume care a aprobat un vaccin împotriva malariei, dezvoltat la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Vaccinul se numește R21/Matrix-M și a fost autorizat pentru utilizare de către Autoritatea pentru Alimente și Medicamente din Ghana la copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 36 de luni, grupul cu cel mai mare risc de deces din cauza malariei, transmite The Guardian.

Vaccinul este primul care a reușit să depășească obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de 75 % eficacitate.

„Acest lucru marchează punctul culminant al 30 de ani de cercetare a vaccinului împotriva malariei la Oxford, cu proiectarea și furnizarea unui vaccin de înaltă eficacitate care poate fi furnizate țărilor care au cea mai mare nevoie de ele”, a declarat profesorul Adrian Hill, directorul Institutului Jenner, care face parte din Departamentul de medicină Nuffield de la Universitatea Oxford.

Se estimează că 619 000 de oameni au murit din cauza malariei în 2021, marea majoritate dintre ei copii din Africa, potrivit OMS.

Organizația Mondială a Sănătății nu a recomandat încă vaccinul R21 pentru utilizare pe scară largă și până când nu o va face, există un semn de întrebare cu privire la cantitatea de finanțare internațională disponibilă pentru acesta.

Preluat de la: diez.md