cladiri2.jpg
Cel mai probabil am auzit cu toții fraza – „Timpul e devorator de vieți”, dar acesta lasă în umbra trecutului nu numai amintiri, emoții și sentimente, el modelează realitatea ca pe o continuă lucrare, pe alocuri perfecționând-o, pe alocuri devorând-o. Cândva edifciile de artă prezentate mai jos luminau în plină viață, fiind considerate adevărate bijuterii urbane ale timpului. Dar acum nu ne rămâne decât să le privim și să le mai admirăm frumusețea rămasă de pe vremuri. De asemenea, mai jos vă prezentăm și traseul cum să ajungeți la fiecare dintre ele.


# 1. Casă individuală, sf. sec. XIX – încep. sec. XX

Această casă este un monument de arhiterctură de categorie națională, care este inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

# 2. Vilă urbană, înceutul sec. XX

Cu gardul puțin demolat și împânzit de iarbă, pereții uscați de căldură și ferestrele dornice de chipuri omenești, își păstrează încă imaginea autentic-incipientă.

# 3. Vilă urbană

Din această clădire mai că nu a rămas nimic. Se mai mențin destoinici doar pereții din față, cei din spate au cedat timpului.

# 4. Vilă urbană, jum. sec. XIX

Această clădire este un monument de arhitectură de categorie națională, fiind inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

# 5. Vilă urbană, sec. XIX

Această clădire este un monument de arhitectură de categorie națională care a servit drept Centru de Educație Estetică, fiind inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

# 6. Conac urban, jum. sec. XIX

Această clădire este un monument de arhitectură de categorie națională, fiind inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

# 7. Vilă urbană a lui Vladimir Herța (1906)

Casa Herța, fostul muzeu de artă al țărilor Europei de Vest, este monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. În pofida faptului că în prezent Casa Herța este o clădire cu o arhitectură deosebită, ce face parte din tezaurul istoric al Chișinăului, se risipește, fiind lăsată fără supraveghere și grijă, a avut un trecut bogat și a fost o clădire de mare valoare pentru Capitală.

Mai jos vedeți harta și traseul care vă arată cum să ajungeți la fiecare dintre aceste comori arhitecturale.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Preluat de la: diez.md