960x0-15-1-1.jpg

Sony World Photography Awards a publicat lista câștigătorilor de la categoria National Awards din acest an. Competiția are menirea să sprijine cei mai buni fotografi regionali din întreaga lume, iar în acest an a participat un număr record de peste 415 000 de fotografii din peste 200 de țări și teritorii ale globului pământesc.

Câștigătorii per țară pentru Premiile Naționale (National Awards) sunt selectați din înscrierile la diferite categorii ale Competiției Deschise (Open Competition) și reprezintă o gamă incredibilă și diversă de imagini din întreaga lume. Juriul a explorat cele mai bune fotografii realizate în fiecare dintre țările participante la Premiile Naționale și Regionale (National and Regional Awards).

Sony World Photography Awards este principala competiție de fotografii pentru oamenii care lucrează în domeniu. Aceasta cuprinde patru categorii: profesional, deschis, student și tânăr. Toate înscrierile sunt gratuite, iar premiul principal este de 25 000 de dolari. La fel, câștigătorii concursului primesc și echipamente pentru fotografii de la Sony, precum și expunerea lucrărilor sale la nivel global, dar și local.

În acest an, printre fotografiile câștigătoarele de la categoria National and Regional Awards se regăsește și lucrarea tinerei fotografe din Moldova – Maria Guțu.

Este a doua oară când tânăra participă la Sony World Photography Awards. Prima oară a participat în 2022 la Open Competition, unde a trimis trei fotografii la categoria „Portret”, una dintre care a fost, la fel, observată. Totuși, anul acesta a trimis alte lucrări de-ale sale la categoria Open, unde automat au fost repartizate și la categoria „Regională”, unde au și intrat în shortlist-ul pentru 2023.

Maria Guțu a povestit pentru #diez că fotografia respectivă a fost realizată în timp ce învăța la o școală de fotografie din Sankt Petersburg (Rusia), iar bunelul profesoarei era din satul unde a fost realizată fotografia respectivă – satul Vărăncău, raionul Soroca. A depus la concurs trei imagini portret, pe care le-a considerat cele mai bune realizări din timpul anului, însă fotografia unde o vedem pe micuța Mădălina pe iarbă a reușit să câștige atenția juriului.

„Toate fotografiile pe care le realizez contează pentru mine, căci am o relație destul de apropiată sau petrec destul de mult timp cu oamenii pe care îi fotografiez”, a menționat Maria.

Mai jos, găsiți și alte fotografiilor de la Sony World Photography Awards.


Tshabalala Bongani/Africa de Sud

Leo Huang/Taiwan

Mateusz Żurowski/Polonia

Kazutoshi Ono/Japonia

Reynaldo San Martín/Bolivia

Angela Perez/Statele Unite ale Americii

Si Thu Ye Myint/Myanmar

Chan Sithy Heng/Cambodgia

Roberto Pavić/Croația

Manuel Rodríguez/Costa Rica

Gyu Seob Shim/Coreea de Sud

Rajeev Abeysekara/Sri Lanka

Helena Georgiou/Cipru

Abdulla Al-Mushaifri/Qatar

Yawar Abbas/Pakistan

Kyujin Jeong/Coreea de Sud

Hernan Jaramillo/Columbia

Protap Shekhor Mohanto/Bangladesh

Armin Durgut/Bosnia şi Herţegovina

De asemenea, lucrările Mariei Guțu vor fi expuse în cadrul expoziții „Hotar”, care va avea loc la București, România, în perioada 10 februarie – 18 martie 2023.

Mai multe fotografii găsiți pe profilul de Instagram al tinerei.

Preluat de la: diez.md