1539171824076.jpg

A patra ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău se va deschide joi seară cu proiecția filmului „Un pas în urma serafimilor”, în prezența regizorului Daniel Sandu. Timp de patru zile, spectatorii din Republica Moldova vor putea să vadă 14 filme românești și să stea de vorbă cu cineaștii invitați.

Evenimentul are loc de joi până duminică la cinematograful Odeon din centrul capitalei. Festivalul continuă tradiția de a aduce în fața cinefililor de la Chișinău cele mai apreciate filme din România, incluse în trei secțiuni: Filme noi, Focus și Retro. Intrarea la proiecţii este liberă, iar publicul va putea să voteze filmele favorite.

„Avem filme ambițioase, pe toate gusturile. Filme realizate de regizori consacrați precum Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu și Florin Șerban. Dar și filme ale unor regizori aflați la început de drum precum Daniel Sandu, Ana Lungu și Hadrian Marcu. O descoperire extrem de plăcută pentru publicul de la Chișinău va fi cu siguranță regizorul de filme documentare Copel Moscu, invitatul special. Din program nu putea să lipsească și un omagiu pentru Lucian Pintilie”, spune Ionuț Mareș, selecționerul ZFR Chișinău.

În secțiunea de filme noi, vor putea fi văzute şapte dintre cele mai de succes lungmetraje româneşti recente, selectate la mari festivaluri internaţionale. Din selecţia din acest an fac parte „Un pas în urma serafimilor”, proiectat în prezenţa regizorului Daniel Sandu, „Pororoca” de Constantin Popescu, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” de Radu Jude, „Dragoste 1. Câine” de Florin Şerban, proiectat la gala de închidere în prezenţa actorului Valeriu Andriuţă, „Un prinţ şi jumătate” de Ana Lungu, „Un om la locul lui” de Hadrian Marcu, şi documentarul „Fotbal infinit” de Corneliu Porumboiu.

În cadrul secţiunii Focus vor putea fi descoperite câteva dintre cele mai subversive documentare de scurtmetraj realizate de Copel Moscu în anii '80: „Seraliştii” (1982), „Pe malul Ozanei” (1984), „Va veni o zi” (1985/1990) şi „Intrarea unui tren în gară” (1988).

De asemenea, spectatorii vor avea șansa să vadă de asemenea un documentar realizat în străinătate de Copel Moscu în anii '90, „Am ales libertatea” (1992), precum şi cel mai nou documentar de lungmetraj al său, „Comoara naivă” (2018), recent lansat. Copel Moscu va susţine totodată un masterclass despre filmul documentar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP).

În cadrul secţiunii Retro, ZFR îi va aduce de asemenea un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, plecat dintre noi în luna mai la vârsta de 84 de ani. Spectatorii vor putea să vadă într-o proiecţie specială capodopera sa, „Reconstituirea” (1971), votată de critici drept cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor.

 

Preluat de la: zugo.md