1514704426183.jpg

În ajun de Revelion, gospodinele din țara noastră se găsesc în bucătărie, acolo unde pregătesc cele mai gustoase rețete pentru noaptea dintre ani. Printre bucatele sofisticate, împrumutate de peste mări și țări, moldovenii nu uită de bucatele copilăriei pe care le gătesc pentru cei dragi, veniți acasă de sărbători.

Echipa ZUGO a selectat cele mai populare rețete întâlnite pe mesele moldovenilor de Revelion și Crăciun, pe care le poți prepara și tu în acest an.

1. Cușma lui Guguță

Ingrediente: 450 gr. – vișine dezghețate, scurse de suc și fără sâmburi

Pentru clătite: 3 ouă, 600 ml. – lapte, 240 gr. – făină, 2 linguri – lapte condensat, 1 lingură – ulei de floarea soarelui, 1 linguriță – esență de vanilie.

Pentru cremă: 100 ml. – smântână grasă de casă, 200 ml.- smântână dulce, 100 gr. – zahăr pudră, coaja rasă de la portocală (opțional).

Pentru decor: ciocolată neagră

Mod de preparare:

Sparge ouăle într-un bol încăpător, adaugă peste ele esența de vanilie, laptele condensat, uleiul de floarea soarelui și 2/3 din cantitatea de făină. Mixează totul cu ajutorul unui tel, trebuie să obții o consistență mai groasă. Toarnă ¼ din cantitatea de lapte, mai amestecă până acesta se încorporează și adaugă restul cantității de făină, continuând să amesteci.

După aceasta toarnă puțin câte puțin laptele, fără să te oprești din amestecat. Încinge o tigaie cu diametrul de 25 de cm. specială pentru clătite sau una neaderentă și unge-o cu ulei.

Toarnă ½ de polonic cu aluat pe tigaie și rotește-o până ce aluatul se va întinde pe toată suprafața tigăii într-un strat cât mai uniform. Când marginile clătitei încep să se desprindă de tigaie, întoarce-o pe cealaltă parte și las-o să mai stea circa 10 secunde.

Transferă clătitele pe o farfurie și lasă-le să se răcească complet. Între timp ocupă-te de cremă: Într-un bol toarnă smântâna dulce, smântâna de casă, zahărul pudră și răzuiește ½ din coaja unei portocale spălate bine. Amestecă totul bine cu ajutorul unui tel, până primești o cremă consistentă și densă. Ia o clătită și aranjează în rând vișinele bine scurse de suc, după care ruleaz-o strâns, trebuie să îți iasă 15 rulouri cu vișine.

E timpul să asamblezi cușma lui Guguță: Pune 5 clătite rulate una lângă alta în rând, după care unge-le cu cremă deasupra. Urmează următorul rând de 4 clătite, unge-le iar cu cremă, deja pune deasupra 3 clătite (în așa fel încât să îți iasă o formă de piramidă) și unge-le cu cremă, urmează 2 clătite, ungele cu cremă apoi pune ultima clătită în vârf și unge bine toată suprafața tortului cu crema rămasă. Răzuiește deasupra ciocolată neagră și pune tortul la frigider pentru 6-8 ore sau peste noapte.

2. Pârjoale

Ingrediente – Parjoale Moldovenești (10-12 bucăți) : 300 g carne tocată de vită, 200 g carne de porc, 1 ceapă medie, 2 căței de usturoi, 1 cartof crud (70 g după curățare), 2 felii de pâine albă, fără coajă, lapte, 2 ouă medii, sare, piper, mărar, pătrunjel, 150 g cca  pesmet (pentru tăvălit), 2 linguri făină de mălai (pentru tăvălit), 2 linguri faină (pentru tăvălit).

Mod de preparare:

Punem feliile de pâine (folosim pâine mai uscată, veche de 2-3 zile) la înmuiat în lapte pentru cca 10 minute.Amestecăm ambele tipuri de carne tocată, apoi adăugăm cartoful crud, usturoiul și ceapă, date prin răzătoarea cu găuri foarte mici. Adăugăm ouăle, mărarul și pătrunjelul, după gust, tocate foarte mărunt, și pâinea stoarsă bine. Condimentăm cu sare și piper și frământam până obținem un amestec omogen.

Acoperim vasul cu o folie de plastic alimentară și îl punem în frigider pentru 1 ora. După repaus, punem într-o farfurie pesmetul, făină și făină de mălai și le amestecăm. Cu mâinile umede, formam pârjoale lunguiețe de circa 50-60 g și le așezam în farfurie. Le presăm, astfel încât pârjoala finală să aibă o grosime de circa 1,5 cm. Le rostogolim bine pe ambele părți prin amestecul de pesmet.

Punem ulei într-o tigaie antiaderentă (circa un deget de ulei) și când acesta s-a încins, adăugăm pârjoalele. Înainte de a pune pârjoalele în tigaie, le mai alungim puțin. Facem acest lucru, pentru că în timp ce se prăjesc, se mai strâng. Le prăjim la foc mic spre mediu, câte 5-6 minute pe fiecare parte (timpul este relativ, depinde foarte mult de mărimea pârjoalelor și tigaia folosită). Le scoatem pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă de bucătărie și după ce s-au scurs, le servim.

3. Cighiri

Ingrediente: 250 g ficat de vită, 300 g inimă de vită, 350 g plămâni de vită, 400 g carne de porc de la piept, 2 cepe, 3 ouă, 300 g prapur, ½ pahar ulei, 1-2 căţei de usturoi, sare, piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Măruntaiele de vită şi carnea de porc se fierb până sunt gata. Ceapa se taie şi se prăjeşte, usturoiul se pisează. Ficatul fiert şi ceapa prăjită se dau prin maşina de tocat, restul măruntaielor şi carnea de porc se taie cuburi mici. Toate se amestecă, se adaugă ouăle, usturoiul, sarea şi piperul şi se amestecă iarăşi.

Masa obţinută se împarte în 10-15 porţii. Fiecare porţie se înveleşte în prapur, formându-se câte o pârjoală, se rumeneşte în ulei şi se dă la cuptor până este gata.

4. Bătute umplute cu roșii si cașcaval

Ingrediente: 700 gr. – piept de pui, 2 roșii mari sau 3 roșii mici, 200 gr. – cașcaval, 2 ouă, 5 linguri – făină albă, ulei de măsline sau de floarea soarelui, sare și piper negru.

Mod de preparare:

Spală pieptul de pui și taie-l în bucăți medii. Acoperă fiecare bucată cu folie alimentară în timp ce o bați. Presară puțină sare și piper peste fiecare bucată de carne. După ce le bați, plasează-le pe un platou una peste alta.Pune tigaia la foc, toarnă ulei și lasă-l să se încingă ușor. Între timp bate ouăle cu puțină sare și piper.

Treci fiecare bucată de carne bătută, pe ambele părți prin făină, apoi prin ouăle bătute și pune-le în tigaia cu ulei. Lasă-le să se prăjească la foc mediu pe ambele părți până se rumenesc frumos.Scoate-le și pune-le pe o tavă plată de copt.

Încinge cuptorul la 180 de grade C. Între timp taie roșiile felii și rade cașcavalul. Acoperă fiecare bătută de pui cu câte 2-3 felii de roșii și cu puțin cașcaval. Dă-le în cuptor și coace-le circa 7-10 minute sau până ce se topește cașcavalul.

5. Vinegret

Ingrediente: 3 sfecle roșii (circa 500-550 gr.), 3-4 cartofi mici (circa 200-250 gr.), 1 morcov mare (circa 200–250 gr.), 4-5 castraveți marinați sau murați (circa 200 gr.), 100 gr. – mazăre proapătă (congelată sau conservată), 1 ceapă medie (circa 70-100 gr.), 3-4 linguri – ulei de măsline, sare și piper negru.

Mod de preparare:

Mai întâi de toate pune într-o cratiță cu circa 2,5 l. apă, sfecla, morcovul și cartofii. Când apa începe să clocotească fierbe cartofii circa 15-20 de minute, morcovul și sfeclele circa 35-40 de minute. Când dorești să vezi dacă cartofii sunt gătiți înfinge cuțitul în ei și dacă intră ușor atunci sunt gata. Verifică la fel și celelalte legume.

Scoate legumele din apă și lasă-le să se răcească puțin. După care curăță-le de coajă, taiele pe fiecare cubulețe și pune-le într-un bol.Apoi taie ceapa și castraveții la fel cubulețe doar că mai mici și adaugă-le în bol peste celelalte legume.

Pune deasupra mazărea proaspătă sau conservată, condimentează cu sare și piper. Toarnă ulei de măsline și amestecă totul împreună.Păstrează salata la frigider. O poți servi atât ca fel principal cât și alături de o bucată de pește marinat sau afumat, cu pâine neagră sau cu orice dorești.

6. Hering cu mazăre și ceapă

Acest fel de mâncare este unul dintre cele mai ușoare de preparat. Pentru aceasta ve-ți avea nevoie de un hering sărat, un borcan de mazăre conservată, o ceapă, sare și ulei.

Îndepărta-ți măruntaiele din interiorul heringului și scoateți oasele. Tăiați-l bucăți. Curăți-ți ceapa și feliați-o. Mazărea o scurgeți de apa din borcan și o clătiți. Toate ingredientele se amestecă, se adaugă puțină sare și ulei.

Poftă mare și sărbători fericite alături de cei dragi!

Citește și: foto | Salată „Olivie” sau cum arată mesele de sărbătoare la moldoveni: ce bucate nu pot lipsi? (partea I)

Preluat de la: zugo.md