1514201608428.jpg

Anul Nou bate la ușă, așa că moldovenii trudesc cu spor pentru a pregăti cele mai gustoase feluri de mâncare cu care să-și surprindă oaspeții. Astfel, pe lângă toate deserturile și bucatele inspirate din bucătăria internațională, sunt și câteva rețete tradiționale care nu pot lipsi de pe masa de sărbătoare.

Echipa ZUGO a realizat o listă a acestor bucate și vă ajută și cu rețetele de pregătire, pentru a vă ușura munca.

1. Răcituri

Ingrediente:

1 cocoş de 1,2-1,5 kg,

2-3 cepe,

2-3 rădăcini de pătrunjel,

1-2 morcovi,

5-6 căţei de usturoi,

foi de dafin,

piper negru boabe,

sare,

pătrunjel.

Mod de preparare:

Pregătiţi cocoşul, spălaţi-l, tăiaţi-l bucăţi şi puneţi-l într-o cratiţă, adăugaţi ceapa, rădăcini de pătrunjel, morcovi (pentru ca culoarea bulionului să fie mai intensă, rădăcinile pot fi coapte anterior). Turnaţi apa, astfel încît să fie acoperită carnea de 3-4 degete şi să se fiarbă la foc domol timp de 2,5-3 ore, periodic, luîndu-se spuma şi grăsimea. Apoi scoateţi carnea din bulion, iar picioruşele, capul, gîtul şi aripioarele trebuie fierte timp de 5-7 minute până sunt gata, a se adăuga frunze de dafin, piper negru boabe, sare.

Carnea fiartă se ia de pe os, se pune în farfurii adânci. Se lasă bulionul să se limpezească, se stoarce, se condimentează după gust cu usturoi ras, mai lăsaţi-l încă 10 minute şi mai stoarceţi-l încă o dată. Carnea pusă în farfuriile adînci, ornaţi-o cu morcov şi ou, turnaţi bulionul răcit şi daţi-le la rece.

Se recomandă să se servească cu hrean preparat anterior.

2. Sarmale

Ingrediente:

300 gr de carne de vită tocată; 400 gr de carne de porc tocată; 2 cepe; 6 linguri deorez; 3 linguri de bulion de roşii; o legatură de mărar; 1,5 kg de varză acră; piper macinat; 6-7 boabe de piper; 2 foi de dafin;cimbru uscat; 200 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumatură)

Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine.

După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea. Sărmaluţele astfel pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt. După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi imprăştiaţi înca o lingură de bulion.

Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele. Se acoperă cratiţa şi se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie. După aceea se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin înca o oră. Practic trebuie să scoateţi o sarmaluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă.

3. Salata boeuf (cunoscută ca salata Olivie)

Ingrediente:

1 kg cartofi

1 piept de pui

300 g morcovi

200 g ţelină

400 g castraveţi muraţi

100 g mazare fiartă (optional)

1 lingură de muştar

sare, piper

maioneză

Mod de preparare:

Se fierb cartofii în coajă, după care se lasă la răcit. Se fierb şi celelalte legume împreună cu carnea pentru un gust intens, sau separat după cum se doreşte.

După ce au fiert toate ingredientele se taie mărunt, se pun într-un caston încăpător si se pune puţină sare, piper dacă doriţi, şi se adaugă muştarul, apoi maioneza. Se ornează cu maioneză şi se decorează după înclinaţiile artistice.

4. Borș scăzut

Ingrediente:

1 kg costițe de porc

1,5 kg de varză murată (de dorit întreagă sau jumătăți) 

4-5 morcovi 

2-3 cepe 

0,5 l suc de roșii 

Foi de dafin și piper negru boabe 

Apă 

Mod de preparare:

Se spală carnea, se taie în bucăți medii. Varza murată se taie la fel în bucăți medii, iar ceapa și morcovii în felii de circa 0,5 – 1 cm.

Într-o oală încăpătoare se așează în straturi, după cum urmează: un strat de varză, un strat de morcovi, unul de ceapă și unul de carne. Tot așa, până se termină ingredientele. Important: primul și ultimul strat trebuie să fie de varză. Între straturi nu uitați să presurați din abundență boabe de piper (vreo 20).

Se toarnă de-asupra sucul de roșii, se completează cu apă până acoperă carnea și varza. Se dă la cuptor pentru 3-4 ore, la foc mediu (200 grade la cuptorul electric). Dacă puneți la aragaz, focul trebuie să fie mic.

Peste 2 ore scoateți folia de aluminiu sau capacul și verificați dacă este destul lichid în oală. Mai lăsați o oră să se coacă fără capac. 
Poftă bună și amintiri plăcute!

5. Friptură de porc

Ingrediente:

1 kg de spată de porc sau ceafă de porc

2 cepe (mari) sau 3 cepe (medii) circa 350 gr.

8-10 căței de usturoi

3 frunze de dafin

1 crenguță – rozmarin (opțional)

100 ml. – vin roșu sec

150 ml. – apă plată

2 linguri – ulei de floarea soarelui

Sare și piper negru

Mod de preparare:

Taie carnea cubulețe de circa 4 cm. Taie cepele în jumătate apoi felii subțiri. Taie felii subțiri și usturoiul.

Încinge un ceaun la foc mare și toarnă ulei în el. Adaugă carnea și rumenește-o 4-5 minute. Toarnă deasupra vinul și lasă-l să fiarbă până se va evapora alcoolul.

Pune peste carne: ceapa, usturoiul tăiat felii, foile de dafin, crenguța de rozmarin pentru mai multă aromă, sare, piper negru, toarnă deasupra apă, amestecă totul împreună și lasă să fiarbă 5 minute la foc mare.

Apoi pune capacul, dă focul încet și coace totul o oră și 20 de minute sau până carnea devine moale.

Servește friptura cu mămăliguță, brânză și mujdei.

6.Salată rusească cu pește marinat (Salata Șuba)

Ingrediente:

200 grame de pește afumat

trei cartofi medii

doi morcovi medii

o sfeclă roșie

300 grame de maioneză

o ceapă roșie mare sau două mici

2 ouă fierte

sare/piper după gust

Mod de preparare:

Fierbem legumele (cartofii, morcovii, sfecla) în apă cu sare (sau zeamă/supă de carne) și le lăsăm să se răcească. Fierbem ouăle tari, le lăsăm să se răcească, le curățăm și apoi le radem pe răzătoarea medie. Curățăm legumele fierte și le dăm pe răzătoarea medie.

Curățăm și apoi tocam mărunt ceapă. Măruntim și peștele tocândul cu cuțitul.

Într-un bol punem: primul strat peștele, apoi ceapă, cartofii, albușul de ou, morcovii, ultimul sfeclă roșie (pe culori). Maioneză se adaugă la fiecare al doilea rând (se poate pune și după fiecare rând). După ce se pune ultimul rând de maioneză peste sfeclă, deasupra se pun gălbenușurile rase prin răzătoare.

Poftă mare și sărbători fericite!

Preluat de la: zugo.md