3-18.jpg
La Istanbul a fost inaugurat primul tunel rutier pe sub strâmtoarea Bosfor, ultimul dintr-un şir de proiecte destinate transformării infrastructurii din Turcia. Ceremonia de inaugurare, care a reunit majoritatea elitei politice a Turciei, s-a derulat în pofida şocului provocat luni de asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, menționează Agerpres.ro.

Turcia a inaugurat încă din luna octombrie 2013 tunelul feroviar Marmaray, prima legătură feroviară dintre malurile european și asiatic ale Istanbulului. Însă, noul tunel rutier Avrasya (Eurasia) este primul care permite să mergi cu propriul autovehicul pe sub Bosfor, în ideea de a decongestiona traficul într-un oraș cu 18 milioane de locuitori.

 

 

Cu o lungime de 5,4 kilometri, dintre care un tronson de 3,4 kilometri sub Bosfor, tunelul Avrasya (Eurasia) va permite reducerea duratei unei călătorii între Europa și Asia la 15 minute, de la aproximativ două ore în prezent, a declarat ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, care preconizează că între 120.000 și 130.000 de vehicule vor trece zilnic prin noul tunel.

 

Photo Credit: ahaber.com.tr

Photo Credit: ahaber.com.tr

 

Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit că, până la finele acestui an, o călătorie prin noul tunel va costa 15 lire (aproximativ patru euro), iar toate veniturile vor ajunge la familiile victimelor loviturii de stat și celor care au ajutat la eșuarea acestei lovituri.

 

Photo Credit: ahaber.com.tr

Photo Credit: ahaber.com.tr

 

Proiectul a necesitat o investiție de 1,245 miliarde de dolari, sumă care include un împrumut de 960 milioane de dolari. Tunelul are două etaje și, potrivit constructorilor, terenul excavat ar umple 788 de piscine olimpice, cimentul folosit ar umple 18 stadioane în timp ce cantitatea de fier utilizată ar permite construcția unui număr de zece turnuri Eiffel.

 

Photo Credit: ahaber.com.tr

Photo Credit: ahaber.com.tr

 

Ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, a declarat că a fost o provocare uriașă să construiești un tunel la o adâncime de 106 metri sub fundul mării, dar a subliniat că autoritățile turce au de gând să facă un al treilea tunel pe sub Bosfor, care va avea trei etaje și va fi utilizat atât pentru traficul rutier, cât și feroviar.

 

Photo Credit: ahaber.com.tr

Photo Credit: ahaber.com.tr

Preluat de la: Diez.md