1678790084-ap23051685716647.jpg

Ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de vară vine cu mai multe premiere. Din acest motiv, dacă ești amator al sportului sau pur și simplu ești curios de noutățile celei de-a 33-a ediții a Jocurilor de vară, îți recomandăm să te faci mai comod și să începi lectura.

#1. În 2024 se fac 100 de ani de la ultimele Jocuri Olimpice care au avut loc la Paris. Este pentru a treia oară când capitala Franței găzduiește unul dintre cele mai importante evenimente din lumea sportului. Anterior, Jocurile s-au desfășurat la Paris în 1900 și 1924. Astfel, Paris devine al doilea oraș care va fi găzduit trei ediții ale Jocurilor Olimpice de vară.

#2. Jocurile Olimpice de vară de la Paris vin cu o premieră – un număr egal de sportivi și sportive care urmează să concureze. La cele 32 de probe vor participa 5 250 de sportive și 5 250 de sportivi.

#3. La Jocurile Olimpice pe ritmuri dansante? În 2024, breakdance-ul a fost inclus pentru prima dată ca probă olimpică. Acest stil de dans (aproape acrobatic) își are originea în anul 1969 și a pornit de la James Brown și hitul său, la aceea vreme, Get on the Good Foot.

#4. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 va fi diferită de edițiile precedente. Evenimentul se anunță a fi original și unic și va marca o premieră absolută în istoria competiției. Noutatea constă în faptul că ceremonia de deschidere se va desfășura pentru prima dată în afara stadionului olimpic. Parada sportivilor va avea loc pe ambarcațiuni, dedicate delegațiilor naționale, care vor naviga din partea de est spre cea de vest a orașului pe o distanță de șase kilometri și sub 15 poduri și pasarele. Procesiunea va lua sfârșit în fața Trocadero, unde vor avea loc ceremoniile protocolare și finalul spectacolului.

Datorită faptului că parada olimpică va avea loc în aer liber, pe o distanță de 6 km, numărul spectatorilor care vor putea participa live la aceasta ar putea ajunge la circa 600 000 de persoane, adică de 10 ori mai mult decât ar permite capacitatea unui stadion olimpic.

#5. Monumentele, podurile și edificiile culturale de pe malurile Senei vor fi parte integrantă a spectacolului olimpic de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Turnul Eiffel și Champ-de-Mars (volei pe plajă, judo, lupte), Les Invalides (tir cu arcul), Le Grand Palais (scrimă și taekwondo), La Concorde (BMX freestyle, skateboarding etc.), Pont Alexandre III (triatlon, ciclism pe șosea, înot maraton).

#6. Chiar dacă majoritatea evenimentelor olimpice vor avea loc la Paris și în regiunea metropolitană a acestuia, unele turnee vor fi organizate în orașe mai îndepărtate de capitală. Turneele de handbal vor avea loc la Lille, care se află la 225 km de orașul gazdă, competițiile de navigație și unele meciuri de fotbal vor avea loc în orașul Marsilia, care se află la 777 km de Paris. Între timp, se așteaptă ca probele de surfing să se desfășoare în satul Teahupo’o din teritoriul de peste mări al Polineziei Franceze, care se află la 15 716 km de orașul gazdă. Fotbalul va fi găzduit, de asemenea, în alte cinci orașe, care sunt Bordeaux, Décines-Charpieu, Nantes, Nisa și Saint-Étienne.

#7. Pentru prima dată în istorie, mascotele nu întruchipează un animal, ci un ideal – Frigiile Olimpice și Paralimpice reprezintă un simbol puternic al libertății, al incluziunii și al capacității oamenilor de a sprijini cauze grandioase. De unde vin Frigiile Olimpice și Paralimpice? Boneta frigiană, de culoare roșie și cu vârful îndoit înainte, a fost purtată de rebelii care au participat la Revoluția Franceză din 1789, ca simbol al luptei pentru libertate. Aceasta s-a răspândit ulterior peste tot acolo unde a ajuns armata Franței. Revoluționara Marianne purtând boneta frigiană a devenit un simbol al Republicii Franceze și o metaforă a libertății.

Ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 va avea loc în data de 11 august 2024, pe stadionul Stade de France (cel mai mare stadion din Franța).

Persoanele care vor să își susțină sportivii preferați pe viu pot să procure bilet accesând acest link. Prețul unui bilet începe de la 24 de euro (pentru unele competiții) până la 2 700 de euro (la ceremonia de deschidere). Pentru unele probe biletele nu mai sunt disponibile.

Cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară va avea loc la Paris, în perioada 26 iulie – 11 august 2024. La ediția din acest an vor participa 10 500 de sportivi care vor concura la 32 de probe. Din partea Republicii Moldova la Jocurile Olimpice din Paris s-au calificat șase sportivi: Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Maria Olarașu, Daniela Cociu, Dan Olaru și Serghei Tarnovschi. Mai multe detalii despre sportivi vedeți aici.

Amintim că la Jocurile Olimpice din Tokyo din partea Republicii Moldova au participat 20 de sportivi: Zalina Petrivskaya, Serghei Marghiev (aruncarea ciocanului), Adrian Mardare (aruncarea suliței), Dimitriana Bezede (aruncarea greutății), Alexandra Emilianov (aruncarea discului), Lilia Fisikovici (maraton), Tatiana Salcuțan, Alexandru Sancov (înot), Anna Dulce (tir), Elena Cîlcic, Marin Robu (haltere), Denis Vieru, Victor Serpu (judo), Dan Olaru, Alexandra Mîrca (tir cu arcul), Anastasia Nichita, Victor Ciobanu (lupte), Tarnovschi Serghei (medaliat cu bronz), Daniela Cociu, Maria Olarașu (canoe).

Preluat de la: diez.md