ipiccy_image-21-1.jpg

Astăzi, 24 februarie, în diferite orașe ale Federației Ruse sunt reținuți cetățenii care protestează sau care depun flori și/sau la monumente, în contextul aniversării începutului războiului din Ucraina acum un an, scrie meduza.io.

Momentan, ar fi fost reținuți peste 20 de oameni, iar potrivit informațiilor, cel puțin cinci persoane au fost reținute în Barnaul din cauză că au instalat semne antirăzboi pe piaţa centrală a oraşului şi au depus flori lângă ele, transmite canalul de telegram Avtozak Live

De asemenea, în Ekaterinburg, cel puțin opt persoane au fost reținute în timp ce depuneau flori la memorialul „Masca durerii”, printre care se numără doi jurnaliști și cel puțin doi minori, scrie OVD-Info.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md