praf-saharian-scaled.jpg

Miercuri, 24 aprilie 2024, furtuna de praf din nordul Africii a ajuns și în România, unde particulele s-au depus peste tot. Din păcate, praful saharian poate afecta sănătatea oamenilor. Iată ce spun specialiștii! 

În aceste zile, un nor de praf saharian traversează mai multe țări din Europa, printre care și România. Fenomenul a stârnit îngrijorări celor care suferă de diferite afecțiuni. Praful roșiatic s-a așternut inclusiv pe mașini, clădiri și sol. Doctorii susțin că praful saharian din aer afectează pe toată lumea, dar în special pe cei cu probleme respiratorii și bătrânii.

Particulele din acest praf saharian pot fi inspirate și pot intra în plămâni și în fluxul sanguin, declanșând atacuri de astm la persoanele care suferă deja de această afecțiune. Poate agrava și alte afecțiuni respiratorii, dar poate provoca și evenimente cardiovasculare. În plus, particulele pot irita pielea și ochii.

„În primul rând noi nu suntem obișnuiți să avem o expunere la acest praf. Este ca o expunere îndelungată la praf. Acesta e format din mai multe componente, unele nocive, chiar și mercur. La cei cu astm s-a observat o creștere a problemelor, pacienții pot avea simptome pronunțate. La bolile respiratorii cronice, bolnavii pot experimenta fenomene de sete de aer sau respirație șuierată. În urma expunerii, cei fără boli pot simți o iritare la nivelul nasului sau lăcrimare, pentru că particulele lezează nările și mucusul”, explică medicul Cristian Oancea de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, pentru Tion.

Medicii au și câteva recomandări simple pentru a evita problemele cauzate de praful saharian. Deși fenomenul este ceva obișnuit pentru această perioadă a anului, specialiștii recomandă să fim precauți.

„Sunt două variante de a evita expunerea la praful toxic: ori stăm în casă când este această perioadă în care se depune praful saharian, pentru că ajunge pe sol și se uscă, sau simplu –​ purtarea măștii. Ca la Covid, masca ne protejează la fel ca în cazul epidemiilor”, a mai completat acesta.

Este vorba despre o cantitate masivă de praf saharian, smulsă din atmosferă de picăturile de apă, mai ales pe o zonă extinsă din estul țării, unde a plouat în ultimele ore.

Acest praf saharian s-a redepus peste vegetație, peste mașini. Este vorba despre un strat de nisip consistent, în amestec cu alți poluanți, inclusiv potențial și de natură organică, ciuperci, care pot prinde gratis un bilet în această călătorie în nordul Saharei dar și diferite alte bacterii. Acestea pot fi și surse alergene. Deci, este bine să știm de unde mai există alți alergeni, alături de polen. Acest strat ajunge și în mediul acvatic. Când se va încălzi, acesta praf va fi împrăștiat din nou în atmosferă”, precizează și prof. univ. dr. Silviu Gurlui, scrie Adevărul. 

Cea mai afectată țară de praful saharian a fost Grecia, acolo unde s-au desfășurat scene apocaliptice: „Am mers scurt până la magazin, dar deja m-au apucat mâncărimile, pe care le simțeam inclusiv în gât”, a precizat un tânăr grec pentru Europa Liberă.

Preluat de la: csid.ro