BBC a distribuit un clip video în care sute de afgani încearcă să urce într-un avion, iar trupele americane au fost forțate să tragă focuri de avertisment în aer pentru a împiedica haosul de pe pista de decolare.
This is, perhaps, one of the saddest images I’ve seen from #Afghanistan. A people who are desperate and abandoned. No aid agencies, no UN, no government. Nothing. pic.twitter.com/LCeDEOR3lR
— Nicola Careem (@NicolaCareem) August 16, 2021
<!––> <!–
–>
Thousands of Afghans are at #Kabul airport. They are running after moving aircrafts.
Such a desperate situation. pic.twitter.com/9LOHMWFw8w
— Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021
În timp ce preluarea Kabul de către talibani a determinat SUA și aliații săi să evacueze din capitală, China și Rusia au indicat că nu intenționează să-și închidă ambasadele, mai relatează BBC.
Totuși, RBC transmite că Rusia evacuează o parte din personalul ambasadei de la Kabul. Unii angajați vor fi trimiși în vacanță sau scoși din țară pentru a „nu crea prea multă prezență”, a declarat Zamir Kabulov, trimisul prezidențial special pentru Afganistan, directorul celui de-al doilea departament asiatic al Ministerului de Externe, în emisiunea Ecoului Moscovei.
Totodată, subliniem că, China și-a avertizat cetățenii să rămână în interiorul statului și să fie atenți la situație, dar a spus totodată că a cerut diferitelor facțiuni în Afganistan să asigure siguranța cetățenilor săi.
Reprezentanții talibani au vizitat China la sfârșitul lunii iulie, unde s-au întâlnit cu ministrul de externe Wang Yi. Întâlnirea de atunci era privită ca o recunoaștere internațională a talibanilor ca forță politică. Astfel, Ministerul de externe al Chinei a declarat că nu se va amesteca în politica afacerilor interne ale Afganistanului.

Liderul taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar, împreună cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, iulie 2021.
Totodată, o declarație comună, susținută de peste 60 de țări, cere ca afganilor și cetățenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile și punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.
Iar marile companii aeriene au redirecționat zborurile pentru a evita spațiul aerian din Afganistan, decizia vine pe fondul eforturilor pe care statele occidentale le fac pentru a-și evacua cetățenii. Așadar, United Airlines, British Airways și Virgin Atlantic au anunțat că nu mai folosesc spațiul aerian al țării, transmite Reuters.

flightradar24.com
Reiterăm că, ofensiva talibanilor a început în luna mai 2021. Pe 6 august, aceștia au luat controlul asupra primei provincii, după care au urmat mai multe districte și provincii. Până acum, Kabul rămăsese singurul mare oraș afgan controlat de guvern.
Situația din Afganistan s-a agravat în legătură cu retragerea forțelor armate internaționale din republică. În acest context, talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan, duminică, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan susținut de forțele occidentale s-a prăbușit cu rapiditate după o serie de ofensive puternice ale talibanilor, iar președintele țării, Ashraf Ghani, s-a refugiat într-o țară vecină înainte de ca talibanii să ajungă în Kabul.
Preluat de la: diez.md