m2.jpg
Șapte tineri din Armenia, Rusia, Ucraina, Estonia, Spania, Portugalia și România și-au petrecut weekendul în Moldova. Tinerii au venit pentru câteva zile la Chișinău pentru a pune la punct toate aspectele schimbului de experiență care urmează să aibă loc în septembrie. În timpul liber, cele trei fete și patru băieți s-au distrat din plin în Capitală.

Tinerii au avut parte și de un city quest în cadrul căruia au reușit să descopere părțile Chișinăului pe care puțini orășeni le-au observat. Ei au fotografiat arta stradală de pe pereții orașului, au apreciat ușile și istoriile din spatele acestora, au gustat din plăcintele tradiționale și vinul ghiurghiuliu, și-au dat întâlniri la Ștefan cel Mare și au vizitat cel mai renumit loc din Chișinău, Piața Centrală.1 2 3 4   7a1 a2 a3 a4 a5 a6

Experiența de la Piața Centrală, conform spuselor tinerilor, le-a plăcut cel mai mult. Organizatorii le-au dat mai multe sarcini, iar cele mai dificile au fost să cumpere o piersică și să găsească pe cineva care să-i învețe să danseze hora.p1

Fără inhibiții, participanții proiectului se apropiau de vânzători și negociau. Ospitalieri de fire, vânzătorii nu înțelegeau de ce internaționalii vreau doar o piersică și încercau să le vândă cel puțin un kilogram, iar tinerii au reușit între timp să se mai certe cu câțiva.

Ce ține de horă, nu le-a fost greu să convingă vânzătoarele să-i învețe doi pași înainte și doi înapoi. Din buticul cu haine tradiționale, două doamne s-au încins în horă cu internaționalii, iar aceștia au dansat în ritmurile horei printre ii și catrințe.

„Pe parcursul unui weekend noi am discutat toate aspectele schimbului de experiență care urmează să aibă loc în luna septembrie. Este indubitabil că participanții urmează să petreacă timpul interesant, să aibă o serie de aventuri și să capete experiență interculturală frumoasă. Mulțumiri speciale oamenilor ospitalieri din Chișinău, care mi-au făcut weekendul atât de frumos. Urmează să revin în curând, Moldova”, spune Arsen Hyriyan.

Proiectul în care urmează se se reunească tinerii se numește (YOU)th, (ME)dia, tr(US)t și ține de educația pentru media și manipularea din acest domeniu. „Implementat de organizația Codek din Belgia în parteneriat cu ADVIT Moldova, proiectul are scopul de a informa despre manipularea din mass-media și dezvoltarea gândirii critice. Acum au venit șapte participanți pentru a face cunoștință cu țara, pentru a stabili anumite condiții și reguli, în septembrie, când se va desfășura proiectul propriu zis urmează să vină 45 de participanți”, spune unul dintre organizatori.m1 m2

„Tema mediei este foarte importantă. Este binevenit pentru ca această temă să fie discutată în special între tineri, pentru care rețelele de socializare și platformele online sunt principala sursă de informare. Realitatea din Moldova este diferită de cea din Portugalia. În Moldova putem simți rămășițele uniunii sovietice, despre care noi citim doar în cărți”, spune Marta Reis din Portugalia.

Preluat de la: diez.md