ipiccy_image-1-1.jpg
Agenția Națională Arheologică informează că, pe baza datelor oferite de imaginile satelitare și ortofoto, acum doi ani, arheologul dr. Sergiu Popovici a identificat la Cosăuți un nou sit arheologic fortificat.

La începutul lunii mai 2023, cu ocazia deplasării în această localitate din preajma Sorocii, pentru inspectarea bine-cunoscutei stațiuni paleolitice Cosăuți I de la periferia sud-vestică a satului, specialiștii instituției au efectuat o cercetare perieghetică și în zona cu potențial arheologic semnalată pe baza imaginilor satelitare.

Ca rezultat, în acest punct, situat pe malul drept înalt al Nistrului, la distanța de 1,2 metri spre est de localitate, au fost descoperite resturi de locuire atribuite culturii getice din sec. V-III î. Hr. și culturii Sântana de Mureș-Cerneahov din sec. IV d. Hr. De asemenea, pe teren a fost observat un val de pământ de forma unui semicerc orientat spre sud-est, lat de circa 15 metri și înalt de aproximativ 0,5 metri, care includea o incintă cu dimensiunile de circa 115 pe 115 metri, protejată natural spre nord-vest de malul abrupt al râului Nistru, iar spre nord-est și sud-vest de două râpe.

În baza ceramicii lucrate cu mâna descoperite, arheologii au atribuit cetățuia de pământ de pe malul Nistrului de la Cosăuți culturii getice din epoca fierului. Fragmentele ceramice atât getice, cât și de tip Sântana de Mureș, au fost găsite și în afara incintei fortificate, pe o suprafață totală de circa 150 pe 150 de metri.


Sursă: Facebook/Agenția Națională Arheologică

Agenția Națională Arheologică

Agenția Națională Arheologică

Agenția Națională Arheologică

Preluat de la: diez.md