Festivalul-de-Film-de-la-Cannes-2017-scaled.jpg
Scurtmetrajul românesc „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a fost selectat în secțiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes, au anunțat marți organizatorii evenimentului, notează AGERPRES.

Organizatorii au anunțat marți și juriul secțiunii Cinefondation și de scurtmetraje, care va fi alcătuit din șase cineaști: Kaouther Ben Hania (regizoare, scenaristă – Tunisia), Tuva Novotny (regizoare, scenaristă, actriță – Suedia), Alice Winocour (regizoare, scenaristă – Franța), Sameh Alaa (regizor, producător, scenarist – Egipt), Carlos Muguiro (cineast, profesor universitar – Spania) și Nicolas Pariser (regizor, scenarist – Franța).

Juriul va avea misiunea de a atribui trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj unuia dintre cele 10 filme incluse în competiție și de a decerna cele trei premii ale secțiunii Cinefondation pentru cele mai bune pelicule dintre cele 17 filme selectate și realizate de studenți ai unor școli de film. La fel ca anul trecut, juriul nu va avea un președinte, iar componența sa este paritară: trei femei și trei bărbați.

Juriul va acorda premiile secțiunii Cinefondation într-o ceremonie care va preceda proiecția filmelor câștigătoare, joi, 15 iulie, în sala Bunuel din Palais des Festivals et des Congres din Cannes.

Secțiunea Cinefondation, care prezintă filme scurte produse de studenți ai unor universități cu profil cinematografic din lumea întreagă, a reprezentat începând din 1998 o veritabilă pepinieră pentru generații de cineaști talentați, precum Emmanuelle Bercot, Deniz Gamze Erguven, Kornel Mundruczo, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Asif Kapadia, Dani Rosenberg și Nadav Lapid.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 6-17 iulie.

Preluat de la: diez.md