r5-e1678606731742.jpg

Un bărbat, identificat ca și un posibil reprezentant al companiei private militare din Federația Rusă „Wagner” a încercat să intre în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat astăzi Poliția de Frontieră.

Potrivit sursei citate, cazul a fost înregistrat în ultima săptămână, la Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”, se arată în comunicat.

Poliția de Frontieră amintește că pentru a exclude riscurile de securitate, în contextul stării de urgență în Republica Moldova, dar și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, în special pentru cetățenii străini.


Amintim că Partidul „ȘOR” a anunțat despre organizarea unui nou protest antiguvernamental. Acțiunea se va desfășura pe 12 martie, ora 13.00, în fața Parlamentului Republicii Moldova.

În acest context, Poliția Națională a anunțat că deține informații potrivit cărora, în timpul protestului „se intenționează organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Astfel, oamenii legii au solicitat organizatorilor și participanților să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md