1534087346173.JPG

Un oraș mai colorat și mai viu – pentru aceasta s-au adunat zeci de tineri în cadrul Festivalului dedicat lor – Festivalul Tineretului 2018. Evenimentul a venit şi anul acesta cu numeroase şi diverse oportunități pentru viitorul acestora.

Festivalul s-a desfășurat în contextul tematicii Zilei Internaționale a Tineretului și anume – spații sigure pentru tineri. Aflat la cea de-a patra ediție, evenimentul a avut ca scop principal susținerea candidaturii Chișinăului pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2021.

„Dorim ca tinerii să se implice în viața activă a societății. Este cunoscut faptul că, la moment, mulți dintre aceștia nu sunt incluși în astfel de activități, iar Consiliul nostru le propune acest lucru, pentru că astfel își vor cunoaște drumul spre un viitor de succes. Noi am realizat proiecte ce ating domenii precum antreprenoriatul social sau inițiative ce ating domeniul sănătății”, a declarat Diana Trofim, voluntar la CMTC.

Fiind o punte de legătură dintre tineri, organizații necomerciale, instituții de stat sau agenți comerciali, organizatorii evenimentului şi-au propus să ofere posibilitatea celor prezenți să poată aduce pe agenda autorităților prioritățile și interesele tinerilor, fiind încă un motiv în plus de a se bucura de tinerețe.

„Am venit astăzi aici pentru ca să facem schimb de experiență cu tinerii care sunt implicați civic și ca să promovăm oratoria în societatea noastră. Clubul oratorilor este un grup de oameni bravo care se ajută reciproc pentru a crește ca specialiști. În cadrul acestui club învățăm cum să pregătim un discurs, dar și cum să improvizăm unul”, a susținut Adriana Maxim, președintele Clubului Oratorilor.

Festivalul Tineretului a revenit și în acest an cu noi surprize, la fel de distractive și colorate. Astfel, tinerii s-au putut bucura de multă muzică bună, dar şi activităţi pe măsură, care să transforme Chișinăul într-un oraș mai viu, mai prietenos, cu principala sa resursa – tinerii.

„Grow me up vrea să aducă la cunoaștere fetelor prezente aici că există organizație care le susțin și le ajută în dezvoltarea lor ca viitoare femei. Noi organizăm diverse cursuri în cadrul cărora sunt invitate femei de succes – un bun exemplu pentru participante. Ne bucurăm că mai multe fete deja s-au apropiat și s-au interesat de activitățile noastre”, a comunicat Victoria pentru ZUGO.

Conceptul festivalului a fost Street Delivery și a dat ocazia tinerilor să se implice în probleme de guvernare, posibilitatea de a participa la activități sportive și alte activități de petrecere a timpului liber în comunitate.

„Am venit împreună cu colegii și prietenii, pentru că mi se pare un eveniment util pentru noi. Vreau astăzi să aflu mai multe despre programul Erasmus+”, a zis Valeria Sîrbu.

Cei prezenți s-au putut bucura de o atmosferă plăcută pe fundalul cântecelor interpretate de tinere talente. Cu mult entuziasm, cei prezenți nu au ratat ocazia să afle mai multe despre organizațiile prezente în cadrul târgului, manifestându-și dorința de a se implica în activitățile realizate de acestea.

„Festivalul este unul captivant. Am fost atrasă de „Chișinău 2021”, de aceea m-am apropiat să aflu mai multe detalii, la fel și „Hai, Moldova”, dar și altele. Sunt pentru prima dată la acest eveniment petrecut în Moldova”, ne comunică Felicia, studentă din Germania.

Pe parcursul evenimentului, tinerii au putut admira expoziția foto și desenele realizate cu tema: „Chișinăul prin ochii tinerilor”, dar și să participe activ în cadrul următoarelor paneluri de discuții: accesul și siguranța tinerilor în spațiile publice, civice și digitale; Chișinăul de mâine (probleme și soluții); oportunitățile programului Erasmus+ pentru tineri și organizațiile de tineret din Republica Moldova.

Amintim că Festivalul Tineretului se află la cea de-a IV-a ediție și are ca scop susținerea candidaturii Chișinăului pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2021.

 

Preluat de la: zugo.md