caiman-si-fluturii-1-1.jpg
În timpul călătorii fotografului Mark Cowan pe Amazon, în care a studiat diverse reptile și amfibieni, a reușit să surprindă o fotografie unică în felul său. Imaginea este uimitoare atât vizual cât și educativ. Fotografia reprezintă un caiman relaxat cu o coroană de fluturi. Din punct de vedere biologic, creaturile înaripate au nevoie de sare pentru a supraviețui, iar apa care se adună pe pielea caimanului este un furnizor cheie al acelor minerale.

Sursă: Mark Cowan

Astfel, multe alte animale trebuie să se bazeze pe un comensalism* similar pentru a primi nutrienții corespunzători. În timp ce caimanul nu beneficiază din punct de vedere nutrițional de pe urma acestei relații, expresia lui timidă arată că nu pare să-l deranjeze atenția.

Fluturii și Caimanul lui Cowan au primit o mențiune specială în categoria Ecologie și Științe de Mediu a Concursului de fotografie de edituri ale Societății Regale din 2016, datorită organizării unice a fluturilor. Dacă o să priviți cu atenție, veți vedea că sunt prezente trei specii de fluturi și fiecare specie se agață de felul său.


Sursă: Mark Cowan

* Comensalismul – este forma de relații între două organisme în care unul folosește resturile de hrană ale celuilalt.

Preluat de la: diez.md