ipiccy_image-27.jpg
Pisicile sunt personaje obișnuite în viața noastră de zi cu zi. Ele ne sunt prieteni de companie sau vecini din mahala, însă puțini știu că în diverse țări ale lumii în cinstea lor s-au ridicat monumente. Multe feline au rămăs în istorie datorită farmecului lor sau a povestei din viață. Echipa #diez a decis să caute și să adune cele mai interesante istorii într-un singur material.

Mai jos, puteți găsi 10 monumete ale pisicilor din întreaga lume.

#1. Hodge (Piața Gough, Londra)

Hodge a fost animalul de companie a vestitului poet, eseist, bibliograf și lexicograf englez Samuel Johnson. Biograful scoțian James Boswell, în lucrarea „Viața lui Johnson”, scria: „Nu voi uita niciodată tandrețea cu care l-a tratat pe Hodge, pisica lui, pentru care el însuși obișnuia să iasă și să cumpere stridii, ca nu cumva servitorii să facă probleme bietei făpturi.”

Hodge poate fi găsit lângă fosta sa casă din Londra. Monumentul pisicii este din bronz și este așezat deasupra unui dicționar, alături de niște scoici goale de stridii, rămășițele mâncării sale preferate. Statuia a fost prezentată publicului pentru prima dată în 1997 în Piața Gough. Pe monument sunt inscripționate cuvintele: „Într-adevăr a fost o pisică foarte bună”.

#2. Towser (Glenturret, Scoția)

Pisica este cunoscută sub numele de Towser the Mouser și este renumită pentru numărul mare de șoareci uciși de-a lungul vieții sale. Aceasta a vânat 28 899 de șoareci și a ajutat, din 1963 până în 1987, pe cei de la Glenturret Distillery din Perthshire, Scoția, să lupte împotriva șoarecilor care devastau rezervele de orez pentru populația țării. Felina a fost înscrisă și în Cartea Recordurilor Guinness. După moartea sa, a fost creată o statuie de bronz în amintirea pisicii.


thegreatcat.org

#3. Trim (Sydney, Australia)

Trim a fost pisica căpitanului Matthew Flinders. Felina a călătorit împreună cu stăpânul ei în mai multe deplasări, inclusiv în cea din jurul Australiei. Ultima călătorie a lui Trim a fost în 1803, atunci când pisica a fost luată prizonieră împreună cu Flinders după un naufragiu pe insula Mauritius, care era controlată de francezi. Soarta ulterioară a pisicii este necunoscută. În 1996, John Cornwell a amplasat iubita pisică a lui Flinders în spatele statuii sale.


PanBK

#4. Pisica lui Dick Whittington

Povestea lui Dick Whittington și a pisicii sale poate fi mai mult o legendă decât realitate. Se povestește că pisica era atât de bună la prinsul șoarecilor încât putea fi vândută și pentru aur. A existat un adevărat Sir Richard Whittington, dar nu se știe dacă Sir Richard avea într-adevăr o pisică și dacă abilitățile sale de a prinde șoareci i-au câștigat suficientă bogăție pentru a trece de la „zdrențe la bogății”. Monumente ale acestei pisici din istoriile folclorice pot fi găsite în mai multe locații din Londra.


hyperallergic.com

#5. Panteleimon (Kiev, Ucraina)

Monumentul pisicii Panteleimon este unul dintre cele mai originale și neobișnuite monumente de la Kiev. Monumentul a fost ridicat în 1998 lângă restaurantul Osteria Pantagruel și Poarta de Aur. Restaurantul nu a fost ales întâmplător, deoarece aici, la începutul anilor ’90, locuia pisica Pantiușa, care era simbolul restaurantului. Din păcate, pisica a murit în timpul unui incendiu în restaurant și s-a decis ridicarea unui monument în cinstea sa.


travel-guia.com

#6. Totti (Roshchino, Rusia)

Poeta finlandeză Edith Södergran a fost o iubitoare de pisici. Aceasta, în 1916, chiar și a scris un poem numit „Pisica norocoasă”, în care povestea despre cum e să ții o pisică norocoasă în brațe. Astfel, statuia pisicii sale Totti se află acum în Roschino, Rusia, și comemorează locul unde stăpâna și felina și-au petrecut vara împreună.


hyperallergic.com

#7. Hamish McHamish (St. Andrews, Scoția)

Pisica Hamish McHamish a fost atât de populară în orașul său natal, St Andrews, Scoția, încât i s-a dedicat o statuie înainte de moartea sa. Locuitori orașului au donat mii de lire sterline pentru crearea acestui monument care a fost prezentat publicului pe 5 aprilie 2014. Hamish McHamish nu a fost o pisică erou sau animalul de companie al vreunei celebrități, era doar un vecin prietenos care cutreiera magazinele și Universitatea St. Andrews, câștigând admiratori oriunde se plimba. La doar câteva luni după dezvelirea monumentului, pisica Hamish McHamish a murit la vârsta de 15 ani.


dailyrecord.co.uk

#8. Domna Chippy (Cimitirul Karori, Noua Zeelandă)

Odată într-o expediție imperială transantarctică a lui Sir Ernest Shackleton, din 1914-1917, echipajul de la bordul navei Endurance a fost blocat în gheață. Expediția a devenit vestită pentru perseverența echipajului de a supraviețui. Shackleton a ordonat să fie împușcați câinii de sanie, precum și doamna Chippy care era pisica tâmplarului expediției lui Sir Ernest Shackleton. În ciuda numelui, doamna Chippy era de fapt un motan pe care McNish l-a poreclit Chippy, după propria sa poreclă care la fel era Chippy. McNish nu l-a iertat niciodată pe Shackleton pentru ceea ce a făcut și fără îndoială a contribuit la defăimarea acestuia în ciuda faptului că toți se bucurau de supraviețuirea celor de la bordul Endurance. În 2004, Societatea Antarctică din Noua Zeelandă a adăugat lângă mormântul lui McNish și statuia în mărime naturală a doamnei Chippy.

#9. Ratty (Universitatea Carolina de Nord, SUA)

În campusul Universității de Stat din Carolina de Nord (NCSU) se află o statuie a pisicii lui Cyrano L. Catte II sau Ratty, așa cum era cunoscută pisica cu păr lung portocaliu și alb. Ratty a fost prima felină care a suferit o operație de înlocuire a genunchiului în campus. De asemenea, pisica a fost și primul beneficiar de radiații stereotactice. Din păcate, Ratty a murit, însă în memoria ei a fost ridicată o sculptură.


Sandy Lerner

#10. Tombili (Istanbul, Turcia)

Tombili este o pisică care a devenit faimoasă în mediul online după ce fotografia sa în care șade trântită pe marginea unui trotuar a devenit virală pe internet. Nu se știe dacă Tombili avea un stăpân sau nu, însă corpul său dolofan și comportamentul dulce pe care îl avea sugera că pisica deținea o mulțime de oameni care aveau grijă de ea.

După moartea pisicii, 17 280 de persoane au semnat o petiție prin care cereau crearea statuii felinei. Astfel, sculptorul Seval Şahin a construit monumentul comemorativ. Sculptura a fost dezvăluită de Ziua Mondială a Animalelor, în data de 4 octombrie 2016, exact în aceeași locație în care Tombili a pozat pentru celebra sa fotografie.


m.bianet.org

Surse: hyperallergic.com, catingtonpost.com și usefultravelarticles.com.

Preluat de la: diez.md