image0.jpeg
Doi studenți și o studentă de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM), specialitatea Inginerie Software, au avut posibilitatea să participe la un stagiu de practică în cadrul companiei IT australiene cu oficiu în Moldova – „Complexica”. Vorbim despre Alexandru Grama, Rodica Prodan și Mihai Coretchi, cei care ne-au povestit despre experiența lor.

În cadrul stagiului, studenții și studenta au dezvoltat un produs IT sub îndrumarea și asistența tehnică a inginerilor de software din cadrul companiei „Complexica”.


Sursă foto: Complexita

Tinerii au lucrat la furnizarea unei pagini web cu ajutorul căreia clientul va putea lăsa o cerere de călătorie inserând destinația, numărul pasagerilor și tipul vehiculului necesar. Produsul creat este asemenea unei aplicații de taxi, dar care operează cu mașini mai mari, precum microbuzele sau autobuzele. „În pofida faptului că trăim într-o societate dezvoltată, această problemă este încă rezolvată prin solicitarea ajutorului de la cunoscuți, iar noi ne-am gândit să digitalizăm acest proces”, specifică Rodica, una dintre stagiare.

Pentru tânără dezvoltarea unui proiect de la zero a fost prima sa experiență de acest fel. „Avem rezultate cu care ne putem mândri”, menționează aceasta.

O echipă de mentori responsabili și dornici de a îndruma „boboceii”

„Fiind prima dată când creăm un produs de la zero, am avut anumite temeri legate de procesul de programare, dar împărțind egal, pe nivele, responsabilitățile, unii au dezvoltat produsul pe partea de backend, lucrând cu baza de date, iar alții au lucrat pe frontend, stilizând așa-zisa față a produsului. În final, am reușit să creăm un site care va ajuta clientul să lase o cerere de călătorie în grup, iar transportatorul să-i ofere serviciile necesare pentru îndeplinirea acesteia”, a remarcat Alexandru Grama, stagiar.

Alexandru a mai fost impresionat de resursele pe care compania le-a oferit unor începători în domeniu. De asemenea, tânărul a fost marcat și de colectivul unit al companiei, precum și de atitudinea serioasă pe care o aveau aceștia față de echipa de stagiari. „Am apreciat faptul că, indiferent de diferența de vârstă, am reușit să ne împrietenim cu mentorii, ei au devenit o parte importantă a echipei noastre.”

Mihai Coretchi, un alt stagiar din cadrul companiei, a scos în evidență că: „Interacțiunea cu mentorii a fost excelentă. Aceștia au fost deschiși să se împărtășească cu cunoștințele și cu experiența lor, ne-au oferit ajutor de fiecare dată când ne-am confruntat cu probleme”.


Sursă foto: Complexita

De asemenea, Rodica a subliniat că: „Mentorii au avut o contribuție deosebită în proiectul nostru, motivându-ne și îndrumându-ne pe calea corectă. Aceștia ne-au oferit ajutor și sfaturi fără a fi intruzivi, lăsându-ne să învățăm din propriile greșeli și să ajungem singuri la scopul dorit”.

Tânăra a completat cele spuse cu ideea că: „Am apreciat faptul că organizația a avut o atitudine serioasă. Indiferent că eram «bobocii» acestei echipe, am primit îndrumări de la cei mai buni din domeniu”.

Responsabilități și lucrul în echipă

Stagiul de practică s-a desfășurat pe parcursul a două luni, a câte două zile pe săptămână, perioadă în care tinerii au avut fiecare în parte responsabilități și au lucrat ca o echipă.

„Scopul stagiului de practică a fost în realizarea unei aplicații web în echipă. Am învățat cum au loc procesele de realizare a unei aplicații la nivel de companie, cum se distribuie rolurile între coechipieri și cum are loc distribuirea de sarcini și realizarea lor. Împreună cu colegii mei am lucrat la realizarea acestei aplicații web”, povestește Mihai Coretchi. De asemenea, tânărul a apreciat faptul că: „Mentorii de la «Complexica» au luat în calcul orarul nostru de la universitate”.


Sursă foto: Complexita

Alexandru, un alt stagiar, a menționat că: „Timp de opt săptămâni, am reușit să lucrez atât pe backend, cât și pe frontend, întâlnind greutăți, am reușit să însușesc elemente noi în JavaScript, pe care nu le-am știut până la programul de stagiu, dar care îmi vor fi de mare folos în viitor”. La fel, pe lângă abilitățile noi însușite despre programare, tânărul a reușit să învețe disciplină și seriozitate, având sarcini predefinite și un termen de timp stabilit pentru fiecare membru al echipei.

„Mie mi-au revenit obligațiunile pe partea de backend a proiectului, adică funcționalitatea lui, tot ce nu este vizibil pentru utilizatori. Practic tot de ce ne-am ocupat pe parcursul stagiului a fost nou pentru noi, astfel, am dobândit multe cunoștințe și experiențe”, istorisește Rodica. Pentru stagiară a mai fost de folos să experimenteze lucrul de birou, cum să se comporte în cadrul unei organizații și cum să lucreze productiv într-o echipă.

Prin ce a rămas în memorie stagiul de practică pentru tineri și tinere

Pentru Alexandru au fost importanți mentorii și ajutorul acestora. „Lucrând la proiect, echipa noastră a fost ghidată de doi mentori, angajații companiei, ei fiind mai mult decât bucuroși să ne ajute cu orice tip de întrebare care apărea pe parcursul practicii.”

Tânărul a specificat că: „Având o viziune profesionistă în domeniul IT, mentorii au avut o contribuție deosebit de mare, începând de la ideea proiectului, unde aceștia ne-au oferit sfaturi utile cu scopul de a optimiza și perfecționa produsul nostru, până la împărtășirea unor metode mult mai eficiente de lucru în domeniul ales”.

Pe de altă parte, o altă stagiară a remarcat: „Compania m-a impresionat începând cu sala de meeting-uri, pusă la dispoziție noastră, până la toate resursele și ajutorul oferit”.

De asemenea, Mihai Coretchi a specificat că a fost impresionat de felul în care angajații companiei interacționau între ei și de dorința pe care o aveau să-i ajute și pe alții. „A fost o experiență impresionantă cu impact puternic asupra carierei mele din viitor.”

„Aș recomanda o astfel de experiență tinerilor și tinerelor din toate domeniile, deoarece fiind un (o) student(ă) foarte cointeresat(ă) de meseria pe care o poți avea, o perioadă de stagiu la o companie reală te ajută mult mai mult decât orele practice. Membrii echipei noastre sunt nespus de recunoscători și recunoscătoare pentru stagiul de practică organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei și de compania «Complexica»”, a evidențiat Alexandru.


Sursă foto: Complexita

„Complexica” este o companie care furnizează aplicații software de inteligență artificială care pot optimiza vânzările, marketingul și deciziile legate de lanțul de aprovizionare. „Complexica” a fost fondată în baza cercetărilor mai multor oameni de știință de renume mondial în domeniul IT. Compania comercializează o platformă software modularizată numită Decision Cloud®. Această platformă facilitează luarea deciziilor în diferite domenii de afaceri. Decision Cloud® este gestionat de motorul de inteligență artificială, Larry, Digital Analyst®, care a fost numit Inovația Anului în 2018 în Australia.

„Complexica” menține parteneriate de cercetare cu Academia Polonez-Japoneză în domeniul Tehnologiilor Informaționale, cu Universitatea din Adelaide și cu Universitatea RMIT (ambele în Australia), având, de asemenea, un consiliu consultativ științific care include lideri vizionari de talie internațională în domeniul inteligenței artificiale. Compania produce software pentru întreprinderi și folosește tehnici dintr-o gamă largă de domenii, inclusiv Deep Learning, Predictive Analysis, Machine learning, Artificial Intelligence, Big Data Simulation and Analysis pentru a rezolva probleme complexe de afaceri.

La Chișinău, „Complexica” își desfășoară activitatea din 2015 și este formată, în principal, din ingineri de software care dezvoltă produse software alimentate de Larry, Digital Analyst®. Aceste produse sunt bazate pe cele mai recente inovații în învățarea automată și analiza datelor. Echipa moldovenească a crescut, numărând actualmente peste 30 de profesioniști IT cu înaltă calificare.

Preluat de la: diez.md