casa-de-creatie.jpg
Istoria orașului Fălești începe din vremuri îndepărtate. Pe timpuri, preotul rus Ioan Luchianov l-a descris ca sat „în care trăia Ivan Falevici”. Anume așa, pentru prima dată, localitatea Fălești este pomenită într-un document din 1429.

Unul dintre locurile istorice din orașul Fălești este actuala stradă Ștefan cel Mare, numită la început Ferdinand I. Aceasta a fost construită timp de doi ani, 1938-1939, de către primpretorul Stegărescu. Pe strada centrală Ferdinand I a fost concentrată toată lumea comercială a târgului Fălești: manufacturi, galanterie, alimentare, întreprinderi de confecții, cizmării, tâmplării.


Sursă: falesti.md

Alt loc memorabil al orașului e actuala Casa de Creație a Copiilor, clădirea căreia a fost construită, de asemenea, sub conducerea primpretorului Stegărescu. În prezent, clădirea dată găzduiește diverse activități organizate pentru tineri și copii.


Sursă: Veronica Rurac

În orașul Fălești se află și Muzeul de Istorie și Etnografie, inaugurat în 1975, care conține peste 21 000 de exponate etnografice și anticariate. Exponatele muzeului povestesc despre timpurile vechi și despre rolul comercial pe care l-a jucat orășelul în trecut.


 Sursă: Facebook/Muzeul Lazăr Dubinov

Sursă: Facebook/Muzeul Lazăr Dubinov

Sursă: Veronica Rurac

În timpurile străvechi, Fălești era un târg și punct vamal. După 400 de ani, aici trăiau 97 de negustori, 14 meseriași, patru preoți, șase diaconi, erau 111 gospodării ale păturii sociale inferioare. Ceva mai târziu începe să funcționeze prima „întreprindere industrială” pentru producerea lumânărilor.

Actual, raionul Fălești este populat de 81 424 de locuitori.

Autoare: Veronica Rurac

Preluat de la: diez.md