Cover-2.jpg
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din Moldova. USARB a fost fondată în anul 1945, iar înainte ca să devină universitate, primele blocuri de studii ale universității găzduiau două instituții de învățământ: liceul de fete „Domnița Ileana”, actualul bloc administrativ, blocul I, și Școala Normală de băieți. În anul 1938, în locul acestei școli a fost înființat liceul seminarial.

Istoria universității bălțene începe din 12 iunie 1945, când la Bălți a fost deschis Institutul învățătoresc, apoi, pe 13 august 1953, Instiutul învățătoresc este reorganizat în Institut Pedagogic. În anul 1959, Institutului Pedagogic din Bălți i se conferă numele „Alecu Russo”. După proclamarea independenței Republicii Moldova, la 21 mai 1992, Institutul Pedagogic este reorganizat în Universitatea de Stat „Alecu Russo”.

Mai jos vă sunt prezentate nouă imagini istorice păstrate în arhiva Bibliotecii Științifice USARB.

În trecut – Liceul de fete „Domnița Ileana” (1938), în prezent – blocul administrativ (blocul I).

În trecut – primul bust al lui Alecu Russo inaugurat la USARB, în prezent – bustul renovat al lui Alecu Russo.

În trecut – șantier îngrădit, în prezent – blocul VII, Centrul de inovare și transfer tehnologic din cadrul USARB.

În trecut – 10 mai 1938, elevii liceului seminarial s-au aranjat în careu, ca să plece la paradă, în prezent – curtea blocului de studii nr. 2, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului.

În trecut – 20 mai 1939, evenimentul de sfințire a troiței și a pavilionului în curtea Liceului seminarial, în prezent – curtea blocului de studii nr. 2, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului.

În trecut – 25 mai 1940, stolul Liceului seminarial, în prezent – curtea blocului de studii nr. 2, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului.

În trecut – clădirea Bibliotecii Științifice a USARB, în prezent – aceeași vedere, însă se vede doar cupola Catedralei Sfinților Constantin și Elena.

În trecut – curtea blocului III de studii, havuzul și standuri pe care se afișau diferite informații, în prezent – aceeași curte, dar renovată.

În trecut – curtea căminelor studențești în prezent – curtea căminelor studențești unde a fost amenajat un teren sportiv multifuncțional.

Dacă vrei să fii mereu conectat(ă) la știrile USARB, abonează-te la canalul de Telegram al universității – USARB News – sau poți urmări toate evenimentele pe pagina de Facebook ori Instagram a acesteia.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USARB. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Preluat de la: diez.md