FotoJet-2021-06-22T124520.482.jpg
Elena Ribak este absolventa Facultății de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova, care de curând a susținut teza de licență a cărei temă a fost reconstruirea Centrului de Tineret „I. Gagarin” situat în parcul Valea Trandafirilor din Chișinău. Arhitecta a reușit prin multă muncă și dedicație să planifice un proiect de revitalizare a centrului și de creare a unui spațiu autentic arhitectural, păstrând totodată elementele istorice ale clădirii. 

Elena a mărturisit pe pagina sa de Facebook că ultimii șase ani au fost foarte intenși pentru ea, dar a reușit să finalizeze programul de studii la Facultatea Urbanism și Arhitectură, cu un pic de efort și spre fericirea ei a reușit să lucreze la proiectul de licență fără nopți nedormite, energizante, sau cafea. Toate pentru că a avut susținere din partea celor dragi, dar și a mentorei sale, Macari Marica.

„Pentru proiectul de licență am ales să fac revitalizarea Centrului De Tineret «I. Gagarin» , localizat în parcul Valea Trandafirilor, Chișinău, fără nici o ezitare, fiindcă am o atracție mare față de clădirile abandonate care păstrează în ele o parte a istoriei (arhitecturală, socială sau culturală), și, personal, sunt pentru reintegrarea arhitecturii din trecut în societatea contemporană, fiind o practică promovată la nivel global, dar la noi e un pic altfel. Am rămas surprinsă de trecutul acestui complex, si de unicitatea sa. Clădirile abandonate reprezintă un pericol social major atunci când sunt lăsate spre degradare, unde inevitabil au loc diverse tragedii”, spune arhitecta despre proiect.

Tot aici, Elena a completat prin faptul că propune o restructurare atât arhitecturală, cât și funcțională a clădirii.

„Prin conceptul meu, propun o reorganizare atât arhitecturală, cât și funcțională, păstrând destinația inițială (culturală și de divertisment). Am avut ca scop să păstrez mozaicul și spiritul arhitectural existent, să utilizez principiul proporțiilor, a formelor liniare, coloristica care să se înglobeze în compoziția spațial-volumetrică, să integrez spații de relaxare, odihnă și funcțiuni noi”, a punctat Elena Ribak.

 

Preluat de la: diez.md