Vlad-Belov.jpg
Vlad Belov este un tânăr fotograf din capitală. De mai bine de trei ani, este pasionat de fotografie – în special de fotografia stradală. Iubește să hoinărească pe străzile din Chișinău pentru a surprinde oameni, locuri, dar și alte elemente din viața cotidiană. Am discutat cu Vlad despre fotografia stradală, ce o face atractivă între atâtea alte ramuri ale fotografiei și despre cum a descoperit această pasiune la sine.

Am ținut în primul rând să aflăm cum și-a descoperit Vlad pasiunea pentru fotografie. Am primit drept răspuns o întreagă istorie. „A început acum trei ani, când mi-am cumpărat un telefon cu o cameră mai mult sau mai puțin normală. Apoi, am făcut fotografii, dar nu le-am încărcat nicăieri și am făcut mai multe pentru mine. Odată, un prieten de-al meu a spus că are o cameră reflex (Canon 1200D) și s-a oferit să iasă la plimbare (asta a fost acum un an). Până atunci, nu am ținut deloc un aparat de fotografiat în mâini. În acea zi, nu am reușit să facem fotografii pentru că nu am înțeles setările camerei. Am venit acasă, am urmărit câteva videoclipuri despre elementele de bază ale fotografiei, iar când am ieșit din nou, am reușit totuși să surprindem ceva. Când am văzut cum filmează camera, mai ales după telefon, m-am hotărât să îmi cumpăr și eu un aparat foto ca al prietenului meu, deoarece credeam că să fac fotografii cu telefonul deja nu e serios. Mergând pe stradă, m-am uitat la modul în care lucrează fotografii, ce echipamente și accesorii au. La acea vreme, aveam suficiente mijloacele ca să-l cumpăr, iar după două săptămâni, mi-am achiziționat și primul aparat foto. O săptămână mai târziu, i-am cumpărat un obiectiv nou… Dacă nu ar fi fost întâmplarea cu prietenul meu, nu cred că m-aș mai fi decis să îmi cumpăr aparatul. Până atunci, un aparat foto era ceva neutru pentru mine”, povestește fotograful.

Sursă foto: arhivă personală

Tot aici, Vlad ne-a spus și despre însemnătatea pe care o are fotografia pentru el. „Pentru mine fotografia nu este doar o modalitate de a imortaliza evenimente și momente semnificative din viață, ci și o modalitate de a mă exprima, de a-mi arăta munca și orașul în care cresc și trăiesc cu cea mai bună, aproape cea mai bună latură, pentru că fiecare dintre noi petrecem ceva timp pe stradă, dar poate că nu toată lumea poate vedea frumosul în lucrurile simple, din viața de zi cu zi”, recunoaște tânărul. A existat întotdeauna ceva fascinant pentru Vlad în fotografia profesională. Acesta afirmă că poate să se uite îndelung la fotografia rezultată și să observe din ce în ce mai mult momentele care au apărut în fotografie. Atunci când face o fotografie, știe la sigur că nu va mai face niciodată același lucru, data viitoare va fi puțin mai bine, puțin mai rău… și asta este și unicitatea fiecărei fotografii pe care o vedem.

# Despre fotografia stradală

Vlad Belov are și un cont pe Instagram unde își publică lucrările. Tot de acolo am aflat că tânărul se prezintă drept „fotograf stradal”. De aici au și pornit întrebările noastre despre street photography. Am fost curioși să aflăm de ce anume fotografia stradală, ce o face să fie specială pentru Vlad. De data aceasta, tânărul ne-a povestit că pasiunea sa de a face fotografii stradale a început imediat după ce și-a cumpărat aparatul foto. În primele săptămâni, a fotografiat absolut totul și pe parcurs a înțeles setările manuale. „În ceea ce mă privește, fotografia de stradă este relativ mai simplă pentru mine decât alte stiluri. Pentru fotografia de portret ar trebui să existe deja ceva experiență, spunându-i modelului cum să pozeze corect, unde și cum cade lumina, unghiul etc. – acest lucru cu siguranță nu este pentru fotografi începători. Fotografia de stradă înseamnă un gen care surprinde incidente aleatorii și viața de zi cu zi a oamenilor, dar acest gen nu se limitează la asta. Într-un fel, fotografia de peisaj este și stradală. De ce este mai ușor să fotografiezi stradal decât în ​​alte stiluri? Pentru că nu depinzi de nimeni. Doar mergi și fotografiezi aproape tot ceea ce îți place”, ne spune fotograful.

Galerie foto: Vlad Belov

Acest lucru, într-o oarecare măsură, îl separă de unele probleme ale vieții. Vlad se inspiră și de la alți fotografi. Văzând rezultatele lor, își dorește să repete ceva asemănător și rămâne încântat atunci când poate să facă unele lucrări și mai bine. „Frumusețea nu se termină doar cu Chișinăul. Dacă ar exista oportunități de a călători mai des prin țară, atunci ar fi grozav. Fiecare are o viziune diferită pentru acest gen de fotografie. Pentru mine, aceasta este o plimbare lejeră prin oraș în căutarea unor locuri frumoase. Oamenii care se grăbesc la muncă dimineața și deseori trec prin locuri aglomerate pur și simplu nu observă frumusețea care este în jurul lor”, ne spune Vlad Belov.

Scene urbane interesante, portrete pline de caracter şi instantanee bazate pe poveşti ale vieţii cotidiene – toate pot fi surprinse din mers. Fotografia stradală este o adevărată artă, și nu se bazează atât pe echipament și multitudinea de reguli care există, ci pe creativitatea fotografului. Până la urmă, fotografia stradală rămâne a fi un concept care se referă mai degrabă la subiectul fotografiat decât la locația efectivă. Acest gen al fotografiei se încadrează cu ușurință în categoria „fotografierea fără reguli”.

 „Chiar și într-o țară mică precum Moldova, în special în capitală, sunt locuri extraordinare care trebuie evidențiate”

Ne-am obișnuit să vedem mesaje în absolut tot ce ne înconjoară, iar fotografia nu este o excepție. L-am întrebat pe Vlad ce încearcă să transmită publicului prin intermediul fotografiilor sale: „Chiar și într-o țară mică precum Moldova, în special în capitală, sunt locuri extraordinare care trebuie evidențiate”, ne spune Vlad. Tânărul își dorește să scoată în evidență faptul că și în țara noastră sunt locuri incredibile care provoacă încântare. „Majoritatea oamenilor care locuiesc de mult timp în străinătate, dar vin din Moldova, după ce îmi privesc fotografiile, spun că acestea provoacă un sentiment de nostalgie și dor de patrie. De obicei, cele mai simple fotografii sunt cele mai frumoase. Deși în Chișinău sunt mulți fotografi de stradă talentați, fiecare are propriul stil, propria viziune, așa că aceeași locație pentru diferiți fotografi poate părea frumoasă în felul ei”, ne mai comunică Vlad.

Galerie foto: Vlad Belov

Tânărul fotograf este destul de sceptic în privința fotografiilor sale, recunoscând că nu arată publicului toate fotografiile procesate. „Câți oameni – atâtea păreri. Pentru unii, fotografia poate părea prea simplă, dar pentru alții va fi cea mai bună fotografie pe care au văzut-o în viața lor”, recunoaște Vlad. Aceasta mai spune că își prelucrează fotografiile în caz de necesitate, desigur că există excepții când chiar și fotografia originală arată bine și atunci o prezintă publicului așa cum este. „Îmi plac propriile mele fotografii când pe stradă apar fenomene naturale frumoase, cum ar fi ceața sau zăpada. Oamenii văd fotografii gata făcute care au trecut de la fotografiere la procesare, dar rareori arăt ce a apărut înainte. Majoritatea fotografiilor mele originale ajung în coșul de gunoi, deoarece există mulți factori care pot strica fotografia”, ne mai spune Vlad. Acesta poate fi mulțumit de unghi, de procesare, dar sunt momente în care nu îi place vreun obiect din cadru care nu poate fi scos prin editare sau se întâmplă deseori să fie nevoit să șteargă un cadru bun din cauza faptului că oamenii apar în acolo. Dar chiar și așa, există destul de multe fotografii frumoase pe care le păstrează.

 „Un profesionist este cel care face bani din hobby-ul său”

L-am întrebat pe Vlad dacă fotografia va rămâne doar o pasiune pentru el sau o va transforma în ocupația sa de bază. Tânărul ne-a spus că nu are încă destulă experiență pentru a spune că fotografia este profesia sa, deși și-ar dori foarte mult acest lucru. Dintotdeauna i-a plăcut subiectul filmărilor foto/video, îl încântă modul în care lucrează operatorii TV, pentru că munca din culise i se pare un efort colosal. Am auzit la cineva această frază: «Un profesionist este cel care face bani din hobby-ul său». Ei bine, dacă sunt de acord cu această opinie, atunci voi fi parțial un profesionist, pentru că în afară de fotografiile de stradă, uneori fac și ședințe foto pentru diferite persoane”, recunoaște Vlad.

Tânărul fotograf nu știe care va fi parcursul său în continuare, însă este sigur că fotografia va rămâne o parte importantă din viața sa. Pentru că cel mai frumos este atunci când pasiunea ta îți aduce fericire atât sufletească, cât și materială, iar Vlad a reușit să combine aceste două lucruri în hobby-ul său – fotografia.

Galerie foto: Vlad Belov

Preluat de la: diez.md