Pentru seara noastră de film și socializare, am selectat vinurile de la producătorul autohton Château Vartely, o vinărie cu istorie bogată și vinuri extraordinare, care fac numele Moldovei renumit și peste hotarele țării. A fost puțin dificil să cădem de acord asupra ce urmează să degustăm și asta fiindcă, știm bine, toate vinurile de la Château Vartely sunt delicioase și numără o gamă foarte diversă de vinuri, care se impun prin calitate, complexitate, tipicitate a soiurilor, arome și multe alte calități. Într-un final, ghidați și de gusturile fiecăruia dintre noi, am selectat cinci vinuri pe care să le savurăm în timpul filmului. Desigur și cu rezerve în frigider.
Vă spunem câteva ceva despre ele.
Am început cu spumantul Château Vartely Brut Alb. Culoarea cristalină al galbenului-pal uimește cu buchetul bine echilibrat de arome delicate de citrice și nuanțe florale. Vinul spumant e produs din soiuri roșii de struguri, prin metoda Blanc de Noirs, cu maturare de 12 luni. Un spumant perfect nu doar pentru mesele de sărbători sau ocazii speciale, dar și pentru o seară ca a noastră.
A urmat Viorica Inspiro. Viorica e soiul preferat al multor colegi și colege din birou, de asta, nu ne-am gândit prea mult când a trebuit să-i oferim locul de onoare pe această listă. Un vin elegant și complex, vinificat din struguri Viorica, ce încântă prin arome florale de salcâm, gust armonios cu note de pere coapte și un final ușor dulce-amărui. Un vin care răsfață.
Deși, trebuie să recunoaștem că filmul a fost prea scurt pentru a deschide și rose-ul Rară Neagră Blanc de Noir ediție limitată din seria Individo, dar și Fetească Regală IGP, vă spunem și despre aceste vinuri câte puțin, dacă filmele pe care o să le alegeți voi vor fi nițel mai lungi. Rară Neagră Rose este un vin cu o remarcabilă prospețime și fructuozitate, aromat, cu gustul într-un echilibru frumos și proaspăt de coacăze roșii și pere coapte, iar Château Vartely Feteasca Regală e un vin aromat, cu nuanțe ușor minerale și o aciditate plăcut conturată de aroma fină a florilor de câmp ce se completează discret cu nuanțele caiselor coapte.
Am completat degustarea noastră cu Saperavi din gama Individo. Corpolent și extractiv, cu nuanțe elegante de stejar, vinul cucerește cu aroma sa fructată de mure, afine și note condimentate.
Dacă am avut la dispoziție vinuri autentice, am selectat și un film autentic, „The Sofa”, realizat de către regizoarea Iulia Puică. „The Sofa” este o comedie de acţiune filmată mai mult în drum şi maşină. Povestea filmului prezintă o întâmplare din viaţa a doi bărbaţi de vârsta a treia care pleacă de la azilul de bătrâni la nunta unei prietene.
Pentru a nu privi filmul chiar ca la cinema, am hotărât să inventăm un joc care să implice și ciocnitul paharelor. Astfel, am extras toți câte un bilețel pe care era indicat momentul în care fiecare trebuia să bea din paharul său. De exemplu: „bei când în film apare un drum de țară”, „bei când în film apar doi oameni într-o imagine”, „bei când în film apare canapeaua” sau „bei când cineva din sală râde la o secvență din film”. A fost vesel, interactiv și în același timp am băut responsabil.
„La început mi-a părut un pic straniu, dar am intrat repede în rol. Am apreciat ideea de a consuma alcool responsabil, doar în cazul când ceea ce era scris pe bilețel corespundea cu scena filmului. Cei drept e că la mine cam des se intersectau acestea două. Mi-ar plăcea să mai particip”, ne-a zis Petru.
„La #diez, ne place mereu să organizăm teambuildinguri originale. Astfel, ne cunoaștem unii pe alții din diferite perspective, dar și ne provocăm în situații unice. Așa a fost și în acest caz, ne-am amuzat, degustând din vinuri care ne plac”, crede și colega noastră, Alina.
După cum bine cunoaștem, vinul este acea licoare care deschide la vorbă, așa că, fost greu să ne despărțim imediat după film. Am continuat cu încă câteva vinuri degustate, povești, impresii și gustări și desigur amintiri.
„A ști sa bei vin este o adevărată știință”, spunea Voltaire. Poate nu știm toți să savurăm un vin precum un adevărat sommelier, dar cu siguranță cunoaștem că moderația și în mâncare, și în băutură, este o virtute. De aceea, și în cazul vinului, se recomandă limitarea consumului responsabil pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestuia.
Data viitoare, când vă strângeți cu prietenii, vă îndemnăm și pe voi să inventați un joc și să vă uimiți de câte lucruri interesante poate scoate la iveală.
Preluat de la: diez.md