3333333333333333333333333333.jpg
Din punct de vedere istoric, anii ’60 se caracterizează printr-o revoluţie în normele sociale, artă, formalităţi, drepturi civile. A apărut o gamă largă de muzică. În această perioadă și-a căpătat popularitatea una dintre cele mai influente trupe, The Beatles. Puțini însă am auzit de faptul că pe lângă schimbările produse în domeniile sus-menționate, a avut loc și o revoluție a fustei scurte, ce a schimbat modul în care este percepută femeia.

În 1955, tânăra designeră britanică pe nume Mary Quant și-a deschis magazinul „Bazar” pe King’s Road. Ea a început să vândă haine, care reflectau ideile tineretului. În 1965 Quant a creat emblematica fustă mini și a numit-o după mașina ei preferată. Potrivit specialiștilor, noul articol vestimentar a avut un succes instantaneu, întrucât femeile doreau să se simtă libere, independente, lipsite de griji, mândre de sexualitatea lor și încrezătoare.

Citată de BBC, Valerie Steele, directoră la Muzeul FIT, numește crearea fustei mini un moment istoric „Fusta mini a fost un fenomen extraordinar și a avut un impact mare, pentru că a făcut parte din cultura tineretului în curs de dezvoltare a anilor 1960 și a fost o expresie a începuturilor mișcării de eliberare sexuală, datorită inventării pastilei anticoncepționale. Deci a fost un fel de moment istoric.”

Tinerii au devenit dintr-o dată o clasă puternică de consumatori, care au cerut o modă ce ar trebui să se potrivească cu spiritul tinereții.

Potrivit unui studiu menționat de BBC, fusta mini, mai mult decât orice alt articol vestimentar, a fost un simbol al tinereții. Femeile de astăzi sunt fericite să poarte fuste mini până la vârsta de 40 de ani, în timp ce cifrele din 1980 au arătat că, în medie, femeile cumpărau mini până la vârsta de 33 de ani.


Sabrina Maria

Mary Quant în 1967 (Rolls Press/Popperfoto/Getty Images)

voicesofeastanglia.com

Preluat de la: diez.md