1538654417370.jpg

Un scurtmetraj ce reflectă realitatea moldovenească, „Plus minus unu”, a rulat miercuri în premieră pentru zeci de invitaţi ce au luat cu asalt sala cinematografică pentru a viziona o poveste „fictivă”, inspirată din viaţa oamenilor din ţara noastră.

Tematica generală a filmului, regizat de Ion Borş, este sistemul medical din Republica Moldova care nu se dezvoltă, ci rămâne dominat de corupţie.

Scurtmetrajul „lung” a încântat publicul prin concentrarea povestei în jurul personajului Mihai, un medic-rezident care lucrează „de doar două luni” într-un spital şi trebuie să decidă „de partea cui este”.

„Mulțumesc celor care au venit pentru interesul acordat. Nu m-am așteptat ca spectatorii să fie într-un număr atât de mare. Nu plănuiesc să fac o continuare a filmului, a fost o idee pe care am vrut să o implementez, dar doar până aici. Las la dorința spectatorului să decidă dacă acesta este o ficțiune sau ceva real.

Ideea titlului îi aparține colegei de echipă, Mariana Starciuc, pe care, inițial, nu am acceptat-o, ulterior am decis că este potrivită. Tot meritul aparține echipei, celor care au ajutat la crearea acestui produs, de aceea le mulțumesc tuturor”, a mărturisit regizorul Ion Borș.

Cei prezenţi la premiera filmului au trăit emoţia o dată cu personajul principal, ce prezintă adevărate virtuţi, încercând să „lupte” cu conducerea, pentru dreptatea unui pacient, căruia i s-a pus un diagnostic greşit.

„Este un film foarte bun. Mi-a plăcut pentru că reflectă realitatea, cea cu care ne confruntăm zilnic toți. Este un subiect delicat și a fost tratat cu multă sensibilitate. Practic a fost la mijloc, între sensibilitate și cruzime. Titlu este la fel de bun ca și conținutul și cred că reprezintă cunoscuta frază: cu unul mai mult sau cu unul mai puțin, ce ar însemna că te include și te exclude în același timp”, a spus actrița Dana Cioban pentru ZUGO.

Filmul a lăsat celor prezenţi o urmă de îndoieli faţă de sinceritatea medicilor din ţară, chiar dacă este „un adevăr arhicunoscut, dar veşnic actual”.

„Mi s-a părut un film fain. Debutul regizoral al lui Ion este foarte realistic. Am rămas cu o senzație de amărăciune, pentru că într-adevăr așa și este sistemul nostru. Aceste lucruri se întâmplă zi de zi la noi în țară. Pentru mine istoria este clară, de aceea nu cred că este nevoie de o continuare, pentru că s-ar strica atmosfera care este creată de primul film”, a menționat Cristina Sîrbu.

Cu toate că sfârşitul fimului a prezentat aşteptările publicului, spectatorii au fost uimiți de gestul personajului, dar mai ales modul de redare a faptelor. Oamenii au mărturisit că „Plus minus unu” a lăsat multe semne de întrebare, despre cum a fost viaţa de mai departe a lui „Mihai”, a pacientului, dar şi a altor medici din acel spital.

Scurtmetrajul „Plus minus unu” poate fi vizionat pe 5 octombrie, ora 20:00, sala 6 – Patria Multiplex, 6 octombrie, ora 18:00, sala 3 – Patria Multiplex și pe 7 octombrie, ora 16:00, sala 1 – Patria Loteanu.

Foto: ZUGO/Tudor Bucarev

Preluat de la: zugo.md